По-малко от осем месеца ни делят от провеждането на президентските

...
По-малко от осем месеца ни делят от провеждането на президентските
Коментари Харесай

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

По-малко от осем месеца ни разделят от провеждането на президентските избори в Съединени американски щати, а конкуренцията сред демократите и републиканците става все по-ожесточена. Имената на двамата претенденти, които ще се изправят един против различен в борбата за Белия дом, на процедура към този момент са ясни – това още веднъж ще бъдат Джо Байдън и Доналд Тръмп. Сблъсъкът сред тях се обрисува да бъде извънредно оспорван, а въпросът каква роля ще изиграят в него тайните теории и подправените вести не стопира да е обект на разгорещени диспути.

Trump challenges Biden to debates 'anytime' after Super Tuesday wins
— BBC News (UK) (@BBCNews)
Тръмп и QAnon

Сатанисти и педофили, разполагащи с голяма власт, ръководят международна мрежа за трафик на деца. Сред тях са известни персони като Барак Обама, Хилъри Клинтън, Джордж Сорос, Бил Гейтс, както и редица холивудски звезди. Тръмп се пробва да се бори против тях и възнамерява да арестува хиляди членове на незаконната организация, заради което „ международният хайлайф “ прави всичко по силите си, с цел да постави завършек на политическата му кариера. Тези изказвания стоят в основата на една от най-скандалните тайни теории, известна като QAnon. Смята се, че се появява за пръв път през 2017 година „ Доказателствата “ в нейна поддръжка са, меко казано, налудничави, само че това не трансформира обстоятелството, че тя продължава да се радва на огромна известност.

Самият Тръмп нееднократно е споделял изявления, свързани с QAnon, в обществените мрежи (въпреки че ФБР дефинира тайната доктрина като евентуален източник на вътрешен тероризъм). Това не е изключително изненадващо – представянето на милиардера като набожен християнин, защитаващ обичайните американски полезности и опитващ се да разкрие поквареността на съперниците му, стои в основата на неговата политическа тактика. Фактите, обаче, сочат че Тръмп надалеч не е набожен. Огромната част от неговите изявления нямат безусловно нищо общо с християнската нравственос (особено индикативен е казусът, в който той обществено се подигра на публицист с увреждания). В опит да оправдаят държанието му, някои го съпоставят с персийския цар Кир. В Стария завет той е разказан като държател, който не е набожен, само че все пак оказва помощ на еврейския народ да се завърне в Йерусалим и даже спомага за възобновяване на Соломоновия храм.

Привържениците на Тръмп и QAnon също по този начин считат, че подправянето на изборните резултати е нещо всекидневно за американската политическа система. Още през 2012 година милиардерът назова преизбирането на Барак Обама „ цялостна машинация и подигравка “, добавяйки, че Съединени американски щати „ към този момент не са народна власт “. През 2016 година той оспори резултатите от изборите в Айова, без да показа никакви доказателства. Изненадващо или не, милиони американци не престават да имат вяра категорично на всяка негова дума. Освен това, близо една четвърт от жителите на Съединени американски щати настояват, че са подготвени да прибягнат до принуждение, с цел да „ спасят родината си “. Причини за безпокойствие безспорно има, а Тръмп към този момент даде поръчка, че няма да признае резултатите от идния избор, в случай че те не са в негова изгода.

As Trump support merges with Christian nationalism, experts warn of extremist risks
— USA TODAY (@USATODAY)
Кой завоюва изборите през 2020 година?

Голяма част от симпатизантите на Тръмп са уверени, че президентските избори, състояли се през 2020 година, са били манипулирани. Това мнение споделят към две трети от републиканските гласоподаватели (или почти 30 % от американците), сочат резултатите от социологическо изследване, осъществено при започване на годината от вестник „ Вашингтон поуст “ и университета в Мериленд. Според тях, Джо Байдън е станал държавен глава благодарение на огромни измами, зад които стоят високопоставени представители на Демократическата партия. Доказателства в поддръжка на въпросните изказвания няма, само че това не пречи на самия Тръмп да твърди, че в действителност е спечелил вота през 2020 година

Поставянето под въпрос на безспорни обстоятелства, както и концепцията, че съществуват секрети организации, разполагащи с голяма власт, стоят в главната на съвсем всички тайни теории, в това число и на тази за „ откраднатите избори “. В есето си „ Параноичният жанр в американската политика “, издадено през 1964 година, историкът Ричард Хофстадер изследва за какво огромна част от жителите на Съединени американски щати имат вяра в съществуването на всевъзможни конспирации, фокусирайки се върху изказванията за хипотетични комунистически заприказва по време на епохата Маккарти (т. нар Маккартизъм съставлява огромна акция за откриване на руски шпиони в Съединени американски щати в края на 40-те и началото на 50-те години на предишния век. Тогава доста хора били набедени, че правят подривна активност, без да има доказателства за това. Въпросната акция била инициирана от републиканския сенатор Джоузеф Маккарти). Именно тогава християнската десница се слива с националистите, образувайки единна общественост, противопоставяща се на „ безбожния комунистически блок “. През 70-те и 80-те години на предишния век битката сред положителното и злото се утвърждава като тематика, присъстваща в съвсем всички президентски речи.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и края на Студената война, на напред във времето излиза така наречен „ културна война “, която се води сред хората с консервативни възгледи и тези, имащи по-прогресивни отзиви по въпроси като сексуалността и абортите. За редица политици това се оказва златна опция за трупане на известност. Определянето на всички съперници като „ врагове “, потъпкващи християнските полезности и моралните устои на нацията, се трансформира в печеливша тактика. Атентатите от 11 септември 2001 година, международната финансова рецесия от 2008 година, както и пандемията от COVID-19 дадоха спомагателен подтик на тази наклонност, а също така станаха мотив за основаването на огромен брой тайни теории.

Trust the Plan review: How QAnon – and Trump – unhinged America
— The Guardian (@guardian)
Щурмът на Капитолия

Датата 6 януари 2021 година ще бъде запомнена като един от най-мрачните моменти в историята на Съединени американски щати. Тогава избухнаха невиждани безредици пред постройката на Конгреса, а протестиращи даже нахлуха в нея. Петима души бяха убити. Повод за безредиците станаха точно изказванията на Тръмп, че е изгубил състоялите се на 3 ноември 2020 година президентски избори поради „ големи измами “. Впоследствие се оказа, че огромна част от стачкуващите са членове на радикални организации като Proud Boys и Oath Keepers. Общото сред тях е, че не просто симпатизират на Тръмп, само че и споделят концепциите на QAnon.

Според „ Вашингтон поуст “, към днешна дата една четвърт от американците считат, че щурмът на Капитолия е бил проведен от ФБР. Нещо повече – през 2021 година над 52 % от жителите на Съединени американски щати бяха уверени, че Тръмп носи огромна част от виновността за размириците. Само година по-късно, те спаднаха до 43 на 100. Броят на хората, споделящи това мнение, продължава да понижава. В речта си във връзка третата годишнина от безредиците, актуалният президент Джо Байдън дефинира Тръмп като опасност за демокрацията и добави, че последователите на милиардера са „ обърнали тил на истината “.

Какво следва да се случи? Това е въпрос, който тормози от ден на ден американци. Вече е ясно, че Байдън и Тръмп ще се изправят още веднъж един против различен на задаващите се президентски избори. Експертите са единомислещи, че дезинформацията и разпространението на подправени вести към момента е сериозен проблем, решение на който не може да бъде открито. Недоверието в политическата система пораства, а тайни теории като QAnon не престават да оказват огромно въздействие върху гласоподавателите. Да се предвижда какъв ще бъде крайният резултат от всичко това е невъзможна задача, само че едно нещо е несъмнено – предстоят извънредно напрегнати и евентуално взривоопасни месеци, които могат да се окажат решаващи за бъдещето на Съединени американски щати.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР