По-малко от два месеца след изстрелването си, автоматичната междупланетна станция

...
По-малко от два месеца след изстрелването си, автоматичната междупланетна станция
Коментари Харесай

Автоматичната междупланетна станция на НАСА Паркър успешно облетя Венера

По-малко от два месеца след изстрелването си, автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Паркър ” профуча край Венера, с цел да понижи скоростта си по отношение на Слънцето и да сниши перихелия до 0.17 астрономически единици! Това се случи през вчерашния ден, като сега на най-голямото сплотяване дистанцията сред “Паркър ” и Венера бе 2 400 километра. 

Още шест доближавания с Венера са планувани през идващите няколко години. По време на венерианските доближавания екипът на задачата не събира научни данни от планетата, а единствено трансформира скоростта си чрез гравитационно асистиране. 

Напомням на читателите, че “Паркър ” бе изстреляна на 12-ти август благодарение на тежкотоварната ракета “Делта 4 Хеви ” – една от най-мощните ракети в международен мащаб, отстъпваща по товароподемност само на “Фолкън Хеви ”. Ако всичко мине наред, през 2024 година “Паркър ” ще се нарежда на към 6 милиона километра “повърхността ” на Слънцето. Макар че 6 милиона километра наподобяват на пръв взор да са доста огромно разстояние, когато приказваме за Слънцето, това е извънредно близо – за съпоставяне най-близко разположената до Слънцето планета Меркурий обикаля на разстояние сред 46 и 70 милиона километра от него. Никога до момента галактически уред не се е сближавал толкоз доста с нашата звезда. Паркър е същинска изследователска задача и като такава се обрисува да повдигне доста повече нови въпроси, в сравнение с да даде отговори на към този момент заложени въпроси. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР