По-малко от два дни след приключването на парламентарните избори в

...
По-малко от два дни след приключването на парламентарните избори в
Коментари Харесай

Зелени и либерали в Германия ще изгладят различията си, преди да преговарят с водещите партии

По-малко от два дни след приключването на парламентарните избори в Германия партиите се готвят за дълги и комплицирани договаряния, в които надалеч не е несъмнено, че единствен спечелилият - социалдемократът Олаф Шолц - ще опита да сформира държавно управление.

Шолц се надява да стартира официално разговора с желаните сътрудници - " Зелените " и либералите - на следващия ден. Основният му конкурент, водача на християндемократите Армин Лашет, обаче в неделя не изключи да опита да образува кабинет със същите две партии, само че по-късно се отхвърли от безапелационните мнения. Под негово управление ХДС реализираха най-слабия резултат от основаването си през 1949 година, след четири поредни изборни победи на федерално равнище по време на канцлера Ангела Меркел (тя не се кандидатира за пети мандат).

От Свободната демократическа партия предизвестиха, че е нужно на първо място да знаят дали ХДС ще опита да сформира кабинет, или напряко ще мине в съпротива. Сигналите за това от християндемократите и сътрудниците им от Християнсоциалния съюз (баварската посестрима партия) за момента били разнопосочни съгласно парламентарния секретар на либералите Марко Бушман.

" Загубихме изборите. Точка "

Либералите се пробват да се слагат като балансьор (гласовете им фактически са нужни за мнозинство) и Бушман твърди, че " в този момент " Ямайка " и " Светофарът " са на масата ". Те имат поради възможното си влизане в коалиция надлежно с християндемократи и зелени и социалдемократи и зелени (имената на форматите " Ямайка " и " светофар " идват от цветовете на партиите).

Ден след настояването на Лашет, че християндемократите имат право да сформират кабинет, рецензии пристигнаха от други фигури в партията като икономическия министър Петер Алтмайер, съгласно който преднината на социалдемократите не допуска партията му да прави такива опити. " Загубихме изборите. Точка ", сподели ръководителят на младежката организация на християндемократите Тилман Кубан.

" Зелените " в това време също дадоха знак, че диалогът за кабинет няма да е елементарен. " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", че партията желае съпредседателят на партията Норберт Хабек да е вицеканцлер в бъдещия кабинет. По-късно Хабек съобщи в телевизионно изявление, че уточняването на сходни елементи е въпрос на професионализъм. Това провокира рецензии в това число измежду членове на партията, отбелязали, че първо ще е добре да се реализира консенсус към стратегия и визия и по-късно да се приказва за съответни постове.

Двете партии, които дружно дават отговор за към четвърт от вота, в същото време ще беседват първо между тях. По информация на двете партии на следващия ден ще проучат дружно, в независима среща, способи да изгладят разликите си в области като ролята на страната в стопанската система и битката с климатичните промени. Точка на напрежение сред Хабек (който отстъпи ролята на кандидат-канцлер на Аналена Бербок и тя не оправда очаквнията на " Зелените " ) и ръководителя на либералите Кристиян Линднер може да е и финансовото министерство, което биха желали и двамата при възможни бъдещи договаряния.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР