По-малко от 3 месеца преди провеждането на местните избори, областните

...
По-малко от 3 месеца преди провеждането на местните избори, областните
Коментари Харесай

С помощ от татко Петко: Дедо Еконтий бута осъдена за катастрофа за кметица на Русе

По-малко от 3 месеца преди провеждането на локалните избори, регионалните структури на съдружните сътрудници „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ в Русе са се хванали гуша за гуша поради идната номинация за кмет на дунавския град, научи „ Уикенд “.

Активисти от двете партии описват под сурдинка, че подмолната война кой да бъде претендент кмет на Русе от листата на „ Политическа партия – Демократична България “ се води сред босът на спедиторската компания „ Еконт “ Николай Събев – Дедо Еконтий и заместник-министъра на превоза Димитър Недялков.

Макар единствено преди няколко месеца милионерът Събев да се отхвърли от „ Продължаваме промяната “ и от фесйсук профила си да изиска обществено опрощение, че е подвел хората да гласоподават за партията на Кирил Петков и Асен Василев, в Русе към този момент е известно, че баровецът ще финансира акцията на „ ПП- Демократична България “ за идните локални избори.

„ Николай Събев е поел ангажимент да обезпечи 5 млн. лева за предизборната акция в Русе, само че единствено при изискване, че за кмет бъде издигната Рена Стефанова, която е дълготраен правист на компанията му „ Еконт “ и е измежду хората от най-близкото му обграждане “, бият тревога от русенската конструкция на „ Демократична България “.

Прът в колелото на Дедо Еконтий обаче може да сложи съпредседателят на Политическа партия Асен Василев, който имал големи запаси както към досегашния спонсор на „ Промяната “, по този начин и към неговата любимка за кмет. Все отново Събев разчита на поддръжката на Кирил Петков и татко му, прочут като „ баща Петко ”, с който са другари от дълги години.

Юристката на „ Еконт “ Рена Стефанова беше народен представител в 47-ото и 48-ото Народно заседание, само че не откри място в сегашния парламент, откакто беше изместена с преференциален избор от четвъртия в листата Иван Белчев.

Младият народен представител е и измежду най-ревностните врагове за издигането на юристката за кмет на Русе, защото тя има неоправдателна присъда за породена злополука в София, пък въпреки и условна. През декември 2021 година като настоящ народен представител от 47-ото Народно заседание Стефанова блъсна жена с колата си на столичното кръстовище на ул. „ Одрин ” с бул. „ Тодор Александров ”.

Жената паднала на земята и си счупила 12-и гръден прешлен, което съгласно Наказателния кодекс е междинна телесна щета. В акта на съда е разказано, че Рена Стефанова е нарушила два от членовете на Закона за придвижване по пътищата – не е била деликатна и внимателна към пешеходците и е била длъжна да ги пусне да минат.

Юристката на Николай Събев обаче се размина единствено с условна присъда от 3 месеца, откакто призна виновност и подписа съглашение с прокуратурата. И до през днешния ден остават недоказани обвиняванията, че Стефанова е карала автомобила си след използването на алкохол, само че е била измъкната от тогавашния Министерство на вътрешните работи началник Бойко Рашков след незабавно телефонно позвъняване от Дедо Еконтий.

Вътрешнопартийната опозиция в „ Продължаваме промяната “ против кандидатурата на Рена Стефанова за кмет се оглавява от красивата председателка на локалната конструкция на партията доктор Петя Кашукеева.

Чаровното миньонче – специализант по съдова хирургия в университетска болница „ Канев “ в Русе, също напира да бъде издигната за градоначалник на Русе на идните локални избори.

Реклама

Доктор Петя се употребява с протекциите на заместник-министъра на превоза Димитър Недялков, с който, съгласно слуховете в Русе, поддържа бурна връзка. За Петя Кашукеева интензивно лобира и министъра на превоза Георги Гвоздейков, който заречен персонално да обезпечи финансиране за акцията й от София.

Важен подробност е, че Гвоздейков и заместникът му Димитър Недялков имат персонален бизнес спор с милионера Николай Събев, който опитвал безрезултатно да прокарва ползите си в транспортното министерство, прескачайки и двамата.

Като компромисен вид и за двете мощни лобита на „ Продължаваме промяната “ в Русе се сочи регионалния координатор на партията Людмил Христов, който от години не крие близостта си и с Николай Събев, и с сегашния зам.-министър на превоза Димитър Недялков.

„ Шансовете на Людмил Христов да бъде повдигнат за претендент кмет на Русе от листата на „ Политическа партия – Демократична България “ не са за подценяване, защото той може да работи добре с всички лагери “, регистрират локалните деятели.

43-годишният Людмил Христов по бащина линия е внук на Ламби Кънев, брат на известния строителен магнат и човеколюбец Игнат Кънев. През 2022 година Людмил Христов беше заместител регионален шеф на Русе за няколко месеца, назначен от квотата на „ ИТН “ на Слави Трифонов.

Заради политическото му номадство и данни за нерегламентирани контакти със сенчести предприемачи, в Русе позволяват, че в последна сметка родственикът на Игнат Кънев няма да бъде повдигнат за претендент кмет.

И до момента в който в регионалната конструкция на „ Продължаваме промяната “ в Русе се води война на лобита, то съдружните им сътрудници от „ Демократична България “ се двоумят дали да не повдигнат кандидатурата на депутата Иван Белчев за кмет на Русе.

Самият Иван Белчев към този момент обществено разгласи желанието си да се кандидатира за кмет на Русе, с цел да изпревари съперниците си Рена Стефанова и Петя Кашукеева. Белчев обаче се употребява с запасите на част от депутатите от Демократична България поради постъпили сигнали от Министерство на вътрешните работи, че взе участие в скица за правене на подправени ARD документи, с които десетки цистерни от Турция, Полша и Украйна са изнасяли от България тонове дизелово гориво през „ Дунав мост “.

Срещу кандидатурата на Иван Белчев за кмет на Русе се афишират и от „ Продължаваме промяната “. Според мълвата, която обикаля София, Белчев е изпаднал в недружелюбност поради постъпил донос против него от русенски депутати от Политическа партия, касаещи персоналния му живот.

Разправят, че Белчев приютявал подозрително постоянно в депутатското си жилище в столицата млад балетист от Софийската опера, като против шума, вдиган от двамата господа, имало постъпили сигнали от съседи.

„ Иван Белчев до неотдавна беше подкрепян от някогашния министър на правораздаването Надежда Йорданова, само че изгуби протекциите си в София и то не поради историята с балетиста, а поради данни, че е взел участие в скица по издаване на неистинен документи, с които 40-годишни тирове и цистерни придвижват горива през „ Дунав мост “.

Факт е обаче, че аферата с балетиста би унищожила предизборната акция на Белчев за кмет и поради това той ще се размине с номинация “, пророкуват политически деятели на обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ в Русе.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР