По-малко от 24 часа, след като стъпи в длъжност, новото

...
По-малко от 24 часа, след като стъпи в длъжност, новото
Коментари Харесай

Първи работен ден на кабинета: За какво говориха новите министри?

По-малко от 24 часа, откакто стъпи в служба, новото държавно управление с изключително съвещание. Премиерът Кирил Петков очерта три целта - образованието, опазването на здравето и да няма хора под линията на беднотия.

Новоизбраният министър-председател прикани бизнеса да вкара зеления документ, с цел да няма нови локдауни и да се увеличи процентът на имунизираните у нас.

Правителството ще направи и незабавен разбор на предлагането на Комисията по енергийно и водно контролиране за повишаване на цената на тока от следващата година.

Снимка: Ладислав Цветков

Първото и изключително съвещание на Министерски съвет продължи два часа и завърши с няколко съществени целта.

На първо място стана ясно, че кабинетът ще опита да спре повишаването на тока, водата и газта, препоръчано от КЕВР.

На второ място - приоритет през днешния ден е била тематиката за наводненията и помощ за потърпевшите хора. Ще бъдат свикани на спешен щаб регионалните шефове на Смолян, Благоевград и Кърджали

Третата и съществена тематика на кабинета е с фокус върху зеления документ. Премиерът даде обещание да го вкара в Министерски съвет и изиска и бизнесът да го изисква.

Снимка: Ладислав Цветков

В комерсиална верига работят над 350 чиновници. Над 50% от тях са имунизирани, други са преболедували. Така на процедура всички имат зелен документ, а работодателят е безапелационен, че имунизацията би трябвало да остане доброволна.

„ Без да давам препоръки на новия министър председател прекомерното увещание на чиновниците, че би трябвало да се имунизират, води до противоположния резултат, ние имаме максимален ритъм на имунизиране сега, в който спряхме всевъзможни старания “, споделя Мариян Колев.

Новоизбраният министър-председател обаче изиска усилване на имунизацията и прикани работодателите да вкарат зелен документ.

„ Трябва да вдигнем равнището в случай че желаеме отворен бизнес, децата да вървят на учебно заведение и лечебните заведения да не са цялостни “, сподели Петков.

Снимка: Ладислав Цветков

Той добави, че сега се прави разбор при какви условия да се изисква зелен документ в административните структури. Засега за чиновниците - да, за клиентите - не.

„ Държавната администрация би трябвало да обслужва своите клиенти и това не може да бъде на база кой има документ или не. Но хората в администрацията би трябвало да са солидарни с хората, които обслужват “, сподели Петков.

На съвещанието главен акцент е било и предлагането на КЕВР да се вдигнат фрапантно цените на тока, водата и газта. Те ще се разискват от регулатора и би трябвало да влязат в действие от 1 януари.

„ До на следващия ден сме си дали 24 часа да създадем разбор какво тъкмо е тяхното предложение, за какво тъкмо в този момент се случи на първия ден на държавното управление и да вземем ясни и съответни ограничения да избегнем това, което за нас наподобява като относително огромно нарастване на цената, откакто ние самите декларирахме, че това ни е пръв приоритет да не се случва “, сподели Петков.

Той добави, че не е имал 100 дни толеранс, а един следобяд и една вечер.

Кабинетът промени през днешния ден устройството на администрацията си. Тя към този момент публично се състои от министър председател, петима вицепремиери и 20 министри. Утре ще е първото постоянно съвещание на кабинета.

А поради дилемите си тук Кирил Петков няма да замине на съвещанието на Европейсия съвет в Брюксел в четвъртък. Страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР