По книжарниците излезе ново луксозно издание на „Гордост и предразсъдъци“,

...
По книжарниците излезе ново луксозно издание на „Гордост и предразсъдъци“,
Коментари Харесай

„Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин – всеки заможен ерген се нуждае от съпруга

По книжарниците излезе ново първокласно издание на „ Гордост и предубеждения “, обичана класика на генерации читатели от английската авторка Джейн Остин. Новият превод е дело на Стоянка Сербезова-Леви, посредством който нови читатели ще могат да се допрян до познатата история на героинята Елизабет Бенет.

Всепризната истина е, че заможният ерген се нуждае от брачна половинка. Или най-малко е истина, добре позната на сестрите Бенет и изключително на тяхната майка. Семейство от пет дъщери без нито един наследник при започване на XIX век може да бъде тежка орис, когато това значи, че няма кой да наследи парцела. Единствената опция за сестрите да продължат да живеят като дами е да се омъжат добре.

Но парцелът на мистър Бенет, въпреки и да обезпечава покрив над главите на девойките, не е задоволителен, с цел да примами подобаващи претенденти за ръцете им. Когато в дребното градче, в което живеят, плъзва новината, че първокласното имение Недърфийлд има нов притежател – богат, неженен притежател – това е цялата информация, от която старата мисис Бенет има потребност. Ясно е като бял ден, че една от нейните дъщери би трябвало да стане идната стопанка на Недърфийлд. И тя е подготвена да ги слага в какви ли не обстановки, с цел да реализира задачата си.



Елизабет Бенет не е съгласна с майка си по доста въпроси, изключително що се отнася до обществени и сватовнически умения, само че е склонна да оказва помощ с каквото може, в случай че това ще подсигури щастието на сестрите ѝ. Може би като се изключи това да изтърпи най-хубавия другар на новия им комшия – мистър Дарси. Дарси е високомерен, леден и горд тъкмо толкоз, колкото тя е жизнерадостна, общителна и остроумна. Двамата се намразват от пръв взор. А споделят, че първите усещания в никакъв случай не бъркат. Нали?

„ Гордост и предубеждения “ („ Сиела “) е калейдоскопичен портрет на Англия от началото на XIX век, разказан с неповторимото възприятие за комизъм на Джейн Остин. Тънката обществена рецензия на ера, в която даже любовта е право, което би трябвало да бъде предпазено, печели справедливо място на романа в златния фонд на международната литература.
Романът е измежду най-адаптираните за екран типичен творби, дал основа за повече от 20 тълкования. Сред тях са минисериал с присъединяване на Колин Фърт като мистър Дарси и филм с Кийра Найтли в ролята на Елизабет Бенет. „ Гордост и предубеждения “ също по този начин е основа за бестселъровия разказ на Хелън Филдинг „ Дневникът на Бриджит Джоунс “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР