По какъв начин Агенция Митници предотвратява наркотрафика и пази сигурността

...
По какъв начин Агенция Митници предотвратява наркотрафика и пази сигурността
Коментари Харесай

По-защитени заедно: Кой се бори с наркотрафика през границата ни

По какъв метод Агенция " Митници " предотвратява наркотрафика и пази сигурността на европейските граници? Това споделя Райчо Соколов, дълготраен чиновник в отдел " Борба с наркотрафика ".

Той е измежду лицата на акцията " Европейски Съюз: По-защитени дружно ". Тя представя обикновените герои, които всекидневно пазят сигурността жителите на Европейски Съюз.



Райчо Соколов е в системата на митниците към този момент 29 години. " Тъкмо се бях уволнил от казармата и трябваше да стартира работа. Подадох документи в Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " през далечната 1990 година Тогава началникът сподели, че до един месец иска ми се обадят. След две седмици ми звъннаха, че би трябвало да се явя на работа ", връща се той към началото на кариерата си.

Издигането става малко по малко. " Започваш като митнически служител на реда, по-късно си преназначен за стажант-инспектор, явяваш се на изпит, получаваш митнически щемпел и започваш да работиш като митнически контрольор. " По думите му качествата на инспектора се построяват с времето. " Особено в битката с наркотрафика мъчно се образуват ", убеден е Райчо Соколов.

Преди опиатите съществена грижа бил трафикът с гориво. " Плацът беше затрупан с туби, цялостни с гориво. Бяха арестувани голямо количества гориво. Не беше доста удобно за чиновниците, тъй като непрекъснато стъпваха в локвички от петролни артикули ", спомня си той интервала на югоембаргото, наложено през 1992 година Но наркотрафикът постоянно е бил на дневен ден в работата на митничарите. " Първият ми случай е към 1992 година Задържах семейство - мъж и жена с три деца, които в аварийна гума имаха 5 кг хероин ".

Една от най-важните стъпки при установяването на наркотрафик е селектирането на автомобила. " Това става по всевъзможен метод - по държанието на водача, по какъв начин върви. С течение на времето един чиновник си построява ясни критерии и знае всяко едно придвижване на пасажера дали е съответно или не ", споделя Соколов. Освен с логика на психиката, митническите чиновници боравят и с механически средства. За предходната година са осъществени към 18 хиляди инспекции със специфичен рентген. Има и куче, само че то към момента не се е разписало, прибавя той.

През 2018 година митниците са задържали над 16 000 кг опиати и прекурсори. През миналата година най-често трафикантите се пробват да прекарат марихуана - арестуваното количество е 240 кг. Нарушителите са най-вече мъже, най-много българи. По-малко са тези с турско поданство, като голямата част от всички открити трафиканти са европейци.



Хиляди хора от разнообразни европейски страни работят дружно, с цел да обезпечат сигурност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят самопризнание, а просто си правят работата.

Ежедневно Европейски Съюз поддържа и свързва тези хора, подпомагайки трансграничното съдействие, с цел да могат да ни пазят. Запознайте се с Вашите непознати герои. Научете повече на EU Protects и в OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР