По жалба на няколко професионални сдружения и организации в областта

...
По жалба на няколко професионални сдружения и организации в областта
Коментари Харесай

След Uber, таксиметровите шофьори успяха да спрат и Максим

По тъжба на няколко професионални сдружения и организации в региона на таксиметровите услуги Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции и забрани активността на съветското приложение " Максим ", което работи у нас по сходство на Uber.

Жалбата е подадена от " Съюз Такси ", " Национален съюз на превозвачите ", Браншова камера на таксиметровите водачи и превозвачи, Асоциация на таксиметровите синдикати в България и Синдикален съюз " Сила ". Комисията приема причините на таксиметровите организации против съперника " Максим ", като разпорежда неотложно преустановяване на активността и постанова санкция от 3 520 лв.. Решението на Комисия за защита на конкуренцията може да бъде обжалвано пред съда.

" Предоставяната от ответното сдружение услуга " Максим " има белезите на таксиметров транспорт на пасажери, доколкото се прави с лек автомобил против възнаграждение, по деклариран от пасажера маршрут. При платформата " Максим " дължимата от лидера такса е сложена в директна взаимозависимост от цената на осъществената поръчка, като в този смисъл не е закрепена сума, а съставлява % от цената на поръчката (съотв. 10 % или 15 %) ", написа в решението.

Комисията прави и съпоставяне сред съветската платформа и TaxiMe и Taxistars, като открива значима разлика в качеството на лицата, които поемат поръчката за пътешестване - едининият случай частни лица, а в другия лицензирани таксиметрови водачи и таксиметрови компании.

Комисия за защита на конкуренцията не приема и аргумента, че " Максим " прави единствено посредническа активност сред водачи и пасажери. " Според европейската правосъдна процедура посредническата услуга с предмет свързването против възнаграждение чрез приложение на непрофесионални водачи, употребяващи личните си транспортни средства, с лица, искащи да употребяват градски транспорт, би трябвало да се смята за неразривно обвързвана с транспортна услуга и затова да се квалифицира като услуга в региона на превоза ", цитират от Комисията.

В средата на 2015 година Комисия за защита на конкуренцията забрани и активността на Uber, която стартира работа у нас през декември 2014 година През март т.г. тричленен състав на Върховния административен съд удостовери възбраната и наложените общо към 200 000 лв. санкции.

" Максим " е основана през 2003 година в съветския град Шадринск. Тя работи у нас от 2014 година
 Върховен административен съд удостовери възбраната и санкциите за Uber в България
Върховен административен съд удостовери възбраната и санкциите за Uber в България

Решението на Комисия за защита на конкуренцията е вярно и законосъобразно, споделят от съда
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР