По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен

...
По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен
Коментари Харесай

Световен ден на футбола

По самодейност на Организация на обединените нации 10 декември се отбелязва като Световен ден на футбола – онази умна, благородна, хазартна, изящна, завладяваща, стремглава игра, която е демонстрирана на международните стадиони от Пеле и Марадона, Яшин и Роналдо, Стоичков и Меси. Този футбол е най-популярният спорт в света, омагьосал близо 240 милиона души на планетата. Тоест всеки 25-и гражданин на Земята рита топка, основани са 1.5 млн. тима и 300 хиляди клуба. Смята се обаче, че професионалните играчи са 120 милиона, а феновете да търкалят топка по плажове, улици, градинки, паркове и селски игрища са безчет.

Корените на футбола водят надалеч в историята - преди повече от 2000 години. Игри, отдадени на ритането на кръгли предмети, са много известни в Китай, Япония, измежду индианците в Южна Америка, в антична Гърция (където е наричана " борба за топка " ), Рим, Египет, при племена на келтите, ескимосите, както и измежду славянските нации. Някои от тях употребяват за задачата напомпан с въздух свински пикочен мехур, намотана в стегната топка вълна на разнообразни животни, четина на плъхове и други зверове, както и глави на враговете. Последното било присъщо най-много на дивите саксонци, живели в Англия през VIII век. Първите писмени данни за футбола са открити от учените в китайски източници, датирани с второ хилядолетие преди нашата епоха. Играта е наричана Цу Чу, което означавало " да риташ с крайник ", и разрешавала на воините да поддържат добра физическа форма.

За публична татковина на футбола се счита Англия. Любопитен факт е, че първоначално играта е била много жестока. " Топката " била ритана напряко на улиците от няколко души, като в избрани случаи броят им достигал стотици. Правила на практика липсвали - трябвало единствено да се вкара гол, като за " врата " се приемало по-рано конкретизираното място. Буйна навалица мъже се носела по улиците, събаряйки всичко на пътя си и постоянно нанасяйки на по-вехтите постройки огромни вреди. Често играта завършвала със съществени контузии и даже със гибел на футболисти.

Заради този факт доста представители на кралската власт, започвайки от Едуард II и завършвайки с Кромуел, се опитвали да забранят със специфични укази " богуомразната игра ", наричана още варварска веселба. Заради нея градските улици се изпълвали с навалица, звук и бягане, които причинявали безпокойствие и стеснение на по-голяма част от популацията. Но, без значение от всички височайши забрани и закани от затвор, хората продължавали да ритат топка и да се любуват на играта.

Според количеството играчи и ентусиасти футболът е най-популярната игра в света. В тези страни, където ритането на топка към момента не е доста почитано (САЩ, Австралия, Индия, Китай), ползата към този спорт неизбежно пораства. Експертите считат, че любовта към футбола се дължи на това, че играта е доста красива, завладяваща, комплицирана, само че разбираема от съвсем всички.
...Играчите предават топката един на различен. Следва пас в свободната зона, където ненадейно, като вятър, се втурва футболистът. Без да понижава скоростта си и продължавайки да тича, той рита топката обратно, към различен състезател, който несъмнено няма по какъв начин да види. Но очевидно го усеща. И още веднъж пас. Топката полита със скорост към 100 км/ч и бива посрещната от главата на различен футболист, който е минал бегом огромно разстояние, с цел да се окаже в кулминационния миг на нужното място. Играчът подскача с все мощ и с невероятна акуратност насочва топката в горния ляв ъгъл на вратата... Г-о-о-о-о-о-о-о-л!
Изящество, атлетизъм и скорост, събрани в 90 минути, трансформират играта в извънредно красиво представление. Ето за какво футболът се счита за обществено събитие и му е отредено особено място в сърцата на много ентусиасти, живеещи освен в разнообразни страни, само че и на отдалечени континенти.

Футболът е най-същественото от най-несъществените неща. Тези думи принадлежат на Франц Бекенбауер (Кайзера) - именит немски играч и треньор по футбол, международен първенец от 1974 година
Но футболът е и много сериозен бизнес - годишният оборот на международната промишленост в този спорт е десетки милиарди долари. От всички тимове на планетата, ритащите топка са едни от най-богатите и доходоносните.
Световният ден на футбола сигурно е основан с концепцията да сплоти както играчите, по този начин и ентусиастите, които са по този начин правилни на кумирите си, тичащи по полето с една-единствена цел: да вкарат заветния гол. Всеки път, на всеки мач почитателите със свито сърце следят играта на обичания си тим. Световната популярност и известност на футбола не им се коства странна и учудваща. Ако всеки се замисли над това какво постоянно е властвало над човечеството, рано или късно ще стигне до един отговор. Разбира се, това е вярата. А футболът е повсеместен, тъй като може да се играе на всички места, когато и да е, с всеки и с всичко. В градовете децата ритат даже празни консервни кутии, по селата топката от време на време е заместена от кълбо парцали, търкаляно в дворовете на учебните заведения, от играта са изкушени много политици и известни хора, които се събират в по този начин наречени звездни тимове.

Този спорт за доста хора е не просто игра, а занимание, разтоварване след напрегната работна седмица и даже метод на живот. Така футболът се трансформира в едно от дребното неща, в които през днешния ден е подготвен да има вяра съвсем всеки. Без да търси кой знае какъв брой бездънен смисъл, ритайки кожената топка...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР