По-голямата част от руските граждани (55 процента) нямат спестявания в

...
По-голямата част от руските граждани (55 процента) нямат спестявания в
Коментари Харесай

Допитване: Над 55 % от руснаците нямат спестявания във валута

По-голямата част от съветските жители (55 процента) нямат спестявания в задгранична валута, а тези, които имат, най-често съхраняват средствата си в долари. Това сподели допитване, извършено от съветската банка " Откритие " и представено от ТАСС, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4314
Данните сочат, че 45 % от руснаците имат насъбрани задгранични парични запаси, против 55 %, които нямат подобен тип спестявания.

Сред задграничните валути, в които руснаците държат парите си в банки, преобладават щатският $ (72 процента) и еврото (35 процента), до момента в който единствено 6 % от интервюираните имат налични юани и 3 % - английски лири.

По-голямата част от интервюираните (66 процента), имащи кешови наличия в задгранична валута, ги употребяват като защитно средство за спестяванията си. 30 % от респондентите споделят, че употребяват задгранични пари в брой при пътувания в чужбина, а 14 % показват други аргументи за притежанието им: " за всеки случай ", " остават след пътешестване в чужбина " или " просто като сувенир ".

От интервюираните руснаци 47 % настояват, че няма да купуват пари в брой, тъй като нямат потребност от тях, 16 % са ги купили преди време, само че не възнамеряват сходна покупка в близко бъдеще. Само 7 % споделят, че са купували задгранична валута преди и възнамеряват да го създадат още веднъж в този момент.

На този декор 13 % от взелите присъединяване в анкетата декларират, че са подготвени да купят задгранична валута от " черния пазар ", само че болшинството руснаци към момента имат отрицателно отношение към придобиването на пари от незаконни пазари.

Според допитването 36 % от интервюираните имат намерение да купят валута единствено от банки, страхувайки се от подправяне. 51 % въобще няма да купят задгранична валута, а 9 % са съгласни да се снабдят с нея от черния пазар, в случай че обменният курс там е по-добър. Само 4 % дават отговор, че за тях няма значение от кое място да купуват долари или евро.

В същото време 54 % от руснаците имат неутрално отношение към актуалните валутни ограничавания - възбраната за експорт на сума, еквивалентна на над 10 000 $, от Русия и рестриктивните мерки за изтегляне на валута от депозити в задгранична валута. 30 % от руснаците поддържат сходни ограничавания, считайки ги за нужна мярка, а 16 % имат вяра, че всички валутни ограничавания би трябвало да бъдат отстранени, сочи допитването.

По-рано Руската централна банка отстрани комисионата от 12 % за закупуване на задгранична валута посредством брокерски услуги и даде обещание да отстрани краткотрайната възбрана за продажба на кешова задгранична валута на физически лица от през днешния ден.

Анкетата е извършена в интервала 8-14 април по метода " онлайн изявление " измежду 1000 мъже и дами на възраст от 18 до 65 години в цяла Русия (структурата на извадката отразява популацията на градовете с 100 000 поданици или повече).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР