По-големият бюджет, който Столична община залага за 2021 г. е

...
По-големият бюджет, който Столична община залага за 2021 г. е
Коментари Харесай

Елен Герджиков: Няма да се увеличават местните данъци и такси за столичани през 2021 г.

По-големият бюджет, който Столична община залага за 2021 година е ненапълно неочакван, само че в действителност е резултат от положителната данъчна политика, от множеството привлечени пари от страната, както и от предпазените европейски планове. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

Той показва, че се чака растеж на приходите във връзка с покупко-продажбите с недвижими парцели, защото се видя, че този бранш не е обиден от рецесията. И е безапелационен, че няма да се усилват размерите на локалните налози и такси за столичани през 2021 година, защото съгласно него в миг на рецесия това би било несвоевременно.

Елен Герджиков акцентира и че с решението на общинския съвет в София за заем от Европейската капиталова банка се дава опция да бъде обезпечено финансиране за създаване и рехабилитация на основни за града пътни обекти, които би трябвало да бъдат приключени през идващите 5 години. По думите му това са изчезнали на този стадий сектори от вътрешните кръгове на София, нови трамвайни трасета и реорганизация на съществуващи, както и създаване на първия стадий от Зеления кръг на София - общо 10 стратегически обекта, които ще трансформират транспортната скица на столицата.

Герджиков разяснява и че COVID-кризата и идните парламентарни избори не разрешават дебатите в СОС да се водят всъщност. " Амбициите за изява - били те персонални или партийни, на някои сътрудници от опозицията постоянно надвиват. Иска ми се да имам вяра, че след парламентарния избор, фокусът на полемиките в общинския съвет още веднъж ще е ориентиран към възстановяване качеството на живот в града ни ", споделя ръководителят на Столичния общински съвет.

Относно дефицита тук-там в детските градини той открои тригодишната стратегия на Столичната община за създаване на нови 67 детски градини. Програмата е призната от СОС и по думите му съставлява сериозна стъпка към превъзмогване на дефицита. Очаква се със строителството на нови здания и реконструкцията на съществуващи да бъдат разкрити близо 6000 нови места. Основната цел е обезпечаване тук-там за всички деца от 3 до 6 години, както и сензитивно увеличение на местата в яслените групи, сподели Герджиков.

Готова е и така наречен билет система. " Всички нужни устройства са инсталирани, в това число и по третата линия на метрото. Две от главните функционалности на системата работят още от декември. Става въпрос за видеонаблюдението и мониторинга на пътникопотока. Заявката на шефа на Центъра за градска подвижност е, че от май цялата система ще действа ", изясни той.

Освен пътуването с карта за градски превоз, ще има опция за закупуване на билет с дебитна или кредитна карта, телефон или смарт часовник, осведоми Герджиков. По отношение на самото таксуване - за време или разстояние, както и за неговия размер, ръководителят на СОС споделя, че общинският съвет би трябвало да вземе решение, само че на база точни данни от мониторинга на пътникопотока. Според него за София е по-подходящо да бъде въведено таксуването за време, защото това ще даде опция в границите на 60 или 90 минути всеки да се придвижи в града, сменяйки разнообразни транспортни средства, на цената на едно пътешестване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР