По формулата по-добре късно, отколкото никога почти година и половина

...
Коментари Харесай

Първият ковид-план включва критерии кога и при какви нива на зараза да се затварят бизнеси

По формулата " по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай " съвсем година и половина след началото на пандемията, България най-сетне разполага с ковид-план, който вкарва очевидни критерии при какви равнища на разпространяване на болестта ще се се постановат рестрикции върху работата на бизнеса и обществени институции и какви тъкмо ще са рестриктивните мерки.

Затварянето на заведения, магазини и учебни заведения при последваща ковид-вълна ще се взима единствено на база два медицински индикатора - 14-дневна заболяемост на 100 хиляди души и броят инфектирани пациенти, постъпили в болница. Това съобщи служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров по време на представянето на първия антиковид проект на ведомството.

До момента здравните институции, щабът и държавното управление обявяваха ограниченията не въз основата на чисто епидемиологични индикатори, а доста постоянно в тях произраха и политически и даже популистки претекстове, или, както се изрази Кацаров - " в последния миг, от през днешния ден за на следващия ден, въз основата на приумици, че някой непосредствен с премиера се е обадил и е споделил " пусни моя бизнес ". Това пък докара до безредно ръководство на рецесията, напрежение сред ръководещи и притежатели на бизнеси, ниско доверие в институциите и висок брой жертви на епидемията.

Служебният министър посочи, че в случай че България е въвела ковид-план за деяние през предходната година, най-малко от лятото, това е щяло да избави голям брой човешки животи. Според него всички би трябвало да знаят при какви индикатори какви ограничения ще бъдат подхванати, с цел да могат да съобразят всекидневието и бизнеса си.
Четири зони за заплаха
Според новия проект (целият плани вижте в прикачения файл) България вкарва четири цвята за заплаха и зониране на пандемията. Най-ниската, в която е страната и сега, е зелената зона - заболяемост под 100 на 100 хиляди за двуседмичен интервал и до 2500 кревати, заети с коронавирус заболели в народен мащаб.

При болни сред 100 и 200 души на 100 хиляди или при претовареност на леглата от 2500 до 6000, страната влиза в оранжева зона, а при 200 до 500 заболели или сред 6000 до 9000 пациенти в болница - в алена. Тъмно алената зона е при заболеваемост над 500 на 100 хил или при заети над 9000 кревати с ковид-болни.
Прикачен файл

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР