По думите й коалицията в Румъния е съставена от две

...
По думите й коалицията в Румъния е съставена от две
Коментари Харесай

Йотова: Не са удачни паралели с ротацията в Румъния, днешният ден се отличава с тишина

По думите й обединението в Румъния е формирана от две партии, които имат доста сходни хрумвания, позиции, политики, до момента в който у нас това не е по този начин.

" За страдание това при нас не е тъкмо по този начин. Вие доста добре знаете на каква основа беше направена сглобката. Такива паралели съгласно мен не са доста удачни. Ситуацията е друга, без значение, че общата дума е ротация ", добави вицепрезидентът, представена от Българска телеграфна агенция.

Ротацията на премиерския пост в Румъния беше осъществена през юни 2023 година, когато тогавашният министър председател, водачът на Национално-либералната партия Николае Чука, се отдръпна и беше формиран нов кабинет, ръководен от сегашния министър председател и ръководител на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.

Ойтова прикани партиите към разсъдък.

" Що се отнася до протичащото се в България, аз нищо не мога да разясня, тъй като днешният ден се отличава с безмълвие и тишина. Предстои да забележим какво са замислили. От Румъния единствено можем да им кажем, че това не е единствено тяхна работа - четири политически партии, които вземат участие в две обединения в една доскоро обща коалиция - става дума за ориста на България и би трябвало да има разсъдък. Но в последна сметка решението ще бъде тяхно ", разяснява вицепрезидентът, предава.

Йотова отхвърли да разяснява хипотезата за предварителни избори две в едно.

Вицепрезидентът е на посещаване в Румъния, а в първия ден от визитата гостува на българското неделно учебно заведение " Йордан Йовков " към Посолството на България в Букурещ.

" Тези учебни заведения, към този момент над 400, осъществят една спомагателна българска просветителна система. Тази функционалност е доста значима, тъй като по този начин се пази език, по този начин се развива език ", сподели Илияна Йотова.

Тя добави, че българските образователни заведения зад граница са не са единствено учебни заведения, те се трансформират в културни и духовни центрове за българската общественост. Вицепрезидентът посочи още, че без помощта на българските посолства те не биха могли да се развиват.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР