По думите на Матева броят може да се промени, след

...
По думите на Матева броят може да се промени, след
Коментари Харесай

ЦИК: 123 сигнали и жалби в деня на вота, 102 машини не са работили

По думите на Матева броят може да се промени, откакто данните бъдат въведени наново и бъдат отстранени несъответствията.

В ЦИК данните от гласуването са предали четири Районни изборни комисии (РИК) - Габрово, Кюстендил, Ловеч и Сливен. Очакваме да дойдат всеки миг Софийските комисии, по-късно - Благоевград, както и останалите, сподели Матева. Тя означи, че се чакат да идват данни от РИК и на следващия ден.

Матева посочи, че въвеждането на протоколите отвън България е станало " много бързо " и добави, че сутринта са останали към 30 протокола от западното крайбрежие на Съединени американски щати и Канада, където изборният ден завършва по-късно. По думите ѝ множеството протоколи са били попълнени без неточности, доста малко от тях са били върнати за поправяне.

Нямаме информация какъв брой са сбърканите протоколи в страната, сподели още Матева. По думите й множеството неточности в протоколите са, че Секционните изборни комисии са попълвали и са сумирали преференциите. Одобрихме в протокола да не се сумират преференции, защото там се позволяват най-вече неточности, добави тя.

В изборния ден в ЦИК са постъпили 123 сигнала и тъжби. Установените неработещи машини за изборния ден са 102, а за предизборния - 20, общо - 122, уточни Матева.

На въпрос дали видеонаблюдението е забавило процеса на обработка на данните от гласуването Матева съобщи, че към момента не е направена оценка на този развой и предстоят разбори. Вече са оповестени записите, направени при лъчение в действително време. Сега, с идването в РИК, се предават и устройствата за видеонаблюдение и добави, че откакто се обработят резултатите, ще стартира извличането на записите в ЦИК.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР