По думите на екипа на Стандарт вестникът продължава в интернет

...
По думите на екипа на Стандарт вестникът продължава в интернет
Коментари Харесай

КОЙ е финансирал вестник ”Стандарт”?

По думите на екипа на ”Стандарт ” вестникът продължава в интернет пространството, а на хартия като седмичник, тъй като никой не си е мърднал пръста да даден еднакъв късмет на вестниците и малките екрани във връзка с директното договаряне за европейските медийни пари. ”Не сме взели нито една стотинка държавни пари, нито едно евро от европейските дотации. Не сме си и помисляли за грантове ”, настояват още от екипа на вастника.
От публицистична публикация в днешния петъчен брой излиза наяве, че след 26 години вестник " Стандарт " стопира да излиза всекидневно и става седмичник.

Вестник „ Стандарт “ има нов притежател, който влиза и в борда на шефовете на компанията издател „ Стандарт нюз “, написа през днешния ден Трансмедиа.Това е „ Пресгрупа утро “, което е издател на русенския вестник „ Утро “. Собственик на „ Пресгрупа утро “ е австрийската BG Privatinvest GmbH. Това дружeство на собствен ред се има от австрийския жител Карл Хабсбург Лотринген и от българина Христо Грозев.

Проверка на Фрог нюз сподели, че в Търговския указател последния оповестен годишен финансов доклад на новия притежател на „ Стандарт “ - " Пресгрупа Утро " е от 2014 година. В Русе, където е седалището на компанията, не е загадка тясната му връзка с Делян Пеевски.

През януари тази година беше оповестено, че вестник „ Стандарт “ има нов издател и нова активност. Това стана ясно от публикация във вестника, озаглавена: „ Тодор Батков подари „ Стандарт “ на публицистите “. „ Свободата на словото е обезпечена, когато публицистите сами носят цялостната отговорност за изданието, което вършат “, сподели тогава Батков. Вестникът в последните четири години има проблеми с изплащането на заплати и покриването на разноските си. По тази причина огромна част от публицистите му го напуснаха. " Както споделя народът - който заплаща, той поръчва музиката. " Стандарт " беше първият вестник, в който публицистите станаха и негови притежатели. Взехме акциите през февруари, само че за жалост дружно със отговорностите. Свободата коства скъпо! ", споделят по тази тематика от вестника.

В последните месеци вестникът се правеше от напълно дребен екип. Позицията на публицистичния екип в днешната публикация е, че в България е невероятно печатно издание да оцелее на пазарен принцип. " Не сме взели нито една стотинка държавни пари, нито едно евро от европейските дотации. Не сме си и помисляли за грантове ", настояват от " Стандарт ". И доплъват " Ако някой ви каже, че през днешния ден и на следващия ден в България печатно издание може да оцелее на пазарен принцип, това е анекдот. Цените на хартията и отношението на страната към печатните издания вършат тази задача невъзможна. Всеки от властта, а и освен, роптае против нежеланото 111-то място на България по независимост на словото. Но десетилетия наред никой не си мръдна пръста да даде еднакъв късмет на вестниците и малките екрани във връзка с директното договаряне за европейските медийни пари. "

От последния финансов доклад, който " Стандарт нюз " е разгласило - за 2012 година, се вижда, че притежатели на капитала от 4 млн. лв. са " Т.Б. консулт " на Тодор Батков с дял от 65.47% и " ГМ прес " с 34.53%, което е в неплатежоспособност от април 2016 година и беше притежател и на 50% от сдружението " Интермедиа " АД, което издаваше уеб страницата blitz.bg и вестниците " Шоу ", " Над 55 " и " Доктор ", както и няколко районни издания, написа Дневник.

Трансмедия дава и доста детайлности за какво се сменя притежателя в „ Стандарт “:

Именно непрякото кредитиране е най-вероятен мотор и на смяната на благосъстоятелност в „ Стандарт “. Малко под 35% от сдружението издател „ Стандарт нюз “ до скоро се държеше от компанията „ ГМ Прес “. Това сдружение е към този момент е оповестено в неплатежоспособност, тъй като не може (или не иска) да връща отговорностите си към „ Булит 2007 “. „ Булит 2007 “ е сдружение кредитирано от КТБ, което на собствен ред е прехвърляло парите към „ ГМ Прес “, с които пък се е издържал „ Стандарт “. От публикувани в медиите и неотречени от никого контракти сред „ Булит 2007 “ и „ ГМ Прес “ в интервала 2011 – 2012 година към бившето сдружение притежател в „ Стандарт “ са отпътували най-малко 6.5 млн. евро.

През 2014 година мажоритарният притежател на КТБ Цветан Василев и Движение за права и свободи депутатът Делян Пеевски влизат в изострен спор, а „ Стандарт “ става сцена на серия „ следствия “, които изцяло съответстват с линията на Пеевски. „ Булит 2007 “ прави опит да си изиска назад парите от „ ГМ Прес “. Но издателят на „ Стандарт “ явно няма такива проекти. „ Булит 2007 “ завежда дело с искане за оповестяване в неплатежоспособност на своя контрагент. Следва лудо овакантяване на борда на шефовете на „ ГМ Прес “.

Препис от акционерната книга на „ Стандарт нюз “ демонстрира, че акциите на „ ГМ Прес “ са джиросани на „ Пресгрупа утро “ през юли 2014 година Доколко това е правилно и дали е антидатирано регистриране е мъчно да се откри. Фактът, че „ Пресгрупа утро “ влиза в борда на шефовете на „ Стандарт нюз “ чак през октомври 2017 година, когато се прави цяла поредност вписвания е задоволително индикативен.

Справка в Търговския указател демонстрира, че издателят на „ Стандарт “ не е разгласил собствен доклад за 2012, 2013, 2014, 2015 година В този интервал не е провеждало и общо заседание на акционерите. По тази причина и не е ясно кой е бил притежател на сдружението в този интервал.

Промените в книгата на акционерите са добра основа отговорностите на „ ГМ Прес “ към КТБ в никакъв случай да не бъдат покрити. Собствеността в издателите на „ Стандарт “ и групата БЛИЦ – Шоу са единствените активи, които синдикът на „ ГМ Прес “ можеше да осребри. И двата към този момент са изгубени, приключва информацията на Трансмедиа.

На фона на всичко това и след приемането на медийния закон на Пеевски, който настойчиво се твърди, че ще изсветлява медиите е любопитно да се разбере действителното финансиране на " Стандарт ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР