По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Полша удвоява войските по границата с Беларус; Турция се пазари със САЩ за още F-16

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните бизнес вести -. Полша удвоява войските по границата с Беларус
Какво се случи? Почти 6000 бойци охраняват сега границата на Полша с Беларус, оповестяват от военното министерство на страната. Това е съвсем двойно спрямо цифрите, оповестени от министъра на защитата Мариуш Блащак в събота. Разполагането на спомагателни бойни елементи, които да поддържат граничната полиция, идва в отговор на внезапния растеж на опитите за незаконно влизане в страната и потребността от стягане на сигурността.

Защо това е значимо? Според управляващите във Варшава и съгласно Европейската комисия увеличеният приток на мигранти е целеустремено проведен от Беларус и е форма на хибридна война, предопределена да окаже напън над Европейски Съюз поради глобите, които управлението му наложи по отношение на режима на Лукашенко. Властта в Минск от своя страна изрично отхвърля да прави нещо сходно. Според полската гранична полиция единствено в понеделник е имало най-малко 612 опита за незаконно навлизане в Полша от Беларус, като броят им за целия октомври е към 9600. В резултат на нараствания мигрантски напън Варшава вкара изключително състояние в района и разгласи проекти за създаване на защитна ограда.
Турция се пазари със Съединени американски щати за още F-16
Какво се случи? Ако Съединени американски щати откаждат да продадат на Турция най-новата трансформация на изтребителите F-16, страната най-вероятно ще се обърне към Русия за придобиване на последната генерация от техните бойни самолети. Това е оповестил Исмаил Демир, началник на турския военнопромишлен комплекс. Според него Турция вероятно би показала интерес към Су-35 и изключително към Су-57, който би трябвало е съветският отговор на американските стелт самолети F-22 и F-35.

Защо това е значимо? Президентът на Турция Реджеп Ердоган обави в неделя, че Съединени американски щати са предложили на Анкара да ѝ продадат изтребители F-16 Block 70 в подмяна на инвестицията, която страната към този момент е направила в програмата F-35. Турция беше сътрудник в многонационалния план за разработка на въпросния стелт изтребител, само че бе извадена от него поради решението си да закупи съветски зенитно-ракетни комплекси С-400. Сега страната желае да закупи най-малко 40 броя F-16 Block 70, както и 80 пакета за рационализация, които разрешават осъвременяване на по-старите бойни самолети до съвсем аналогичния стандарт F-16V. В понеделник обаче представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прай отхвърли Вашингтон да е предоставяла финансова оферта в отговор на турското искане.
Обща рамка на Европейски Съюз за изискванията на труд в областта на културата и изкуството
Какво се случи? Европейският парламент (ЕП) прикани Европейската комисия (ЕК) в своя резолюция, призната в сряда, да вкара европейски статут за хората на изкуството, като дефинира обща рамка за изискванията и заплащането на труда им. Допълнително Екологичен потенциал предлага основаването на минимални стандарти за обществена сигурност, здравно обезпечаване и отбрана при безработица, за пенсионните схеми, директното и непрякото данъчно облагане, както и за съгласуваност сред страните членки при установяване на статуса на хората на изкуството. Евродепутатите желаят и улеснен достъп до обществени безплатни средства и заемите за създателите посредством понижаване на административната тежест на всички стадии от процеса на кандидатстване и докладване.

Защо това е значимо? Изкуството и културата съставляват сред 4 и 7% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и обезпечават 8,7 милиона работни места в евросъюза. Ограничителните ограничения, подхванати в отговор на пандемията от ковид, съществено подкопаха нежната културна и креативна екосистема, като секторите претърпяха загуби на оборот от над 30% през 2020 година - обща загуба в размер на 199 милиарда евро - като секторите на музиката и театралните изкуства претърпяха загуби надлежно от 75% и 90%.
Още значими вести от света
Президентът на Русия Владимир Путин поради внезапния скок на новите случаи и смъртността от коронавирус. Националният локдаун ще бъде в интервала 30 октомври - 7 ноември, като за избрани райони може да стартира по-рано или да бъде продължен, разгласи президентът в свое телевизионно послание. За последните 24 часа в Русия са регистрирани над 34 хиляди нови случая, а жертвите са 1028.

Бразилският президент Жаир поради редовно неглижиране на коронавирус пандемията в страната. Това предлага 1200-страничен отчет, квалифициран от опозиционния сенатор Ренан Калхейрос по отношение на следствие на сенатска комисия, съгласно която президентът умишлено е отклонявал благоприятни условия за придобиване на ваксини и е забавял имунизационната акция, което в последна сметка е довело до гибелта на най-малко 95 хиляди души. Болсонаро отхвърля заключенията на документа и го дефинира като " политически стимулиран ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Политика 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Политика 1 Коронавирус 2 Политика 3 Политика
да прихванат американски стратегически бомбардировач B-1B над Черно море, оповестяват през днешния ден от военното министерство на страната. Щатският военен аероплан се е намирал над неутрални води и е бил придружаван от две въздушни " цистерни " KC-135. Полетът на B-1B, който е кадърен да носи както нуклеарно оръжие, по този начин и стандартни муниции, съответствува с визитата на американския боен министър Лойд Остин в Украйна.

к е довел до гибелта на 13 сирийски военнослужещи в ранните часове на днешния ден. Две спонтанни взривни устройства са били детонирани, до момента в който рейс с бойци и офицери е прекосявал през моста Хафез ал-Асад. По принцип през последните месеци атентатите в Дамаск са необичайност, защото президентът Башар ал-Асад съумя да откри надзор над съвсем цялата страна с поддръжката на Русия и на проирански шиитски милиции.

Москва през днешния ден е хазаин през днешния ден на. Русия употребява форума, с цел да предизвести ислямисткото придвижване, че е загрижена поради подема на джихадистките групировки в Централна Азия, и акцентира заплахата от филантропична рецесия в Афганистан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР