По данни на ООН, на 15 ноември 2022 година световното

...
По данни на ООН, на 15 ноември 2022 година световното
Коментари Харесай

Световното население вече е над 8 милирада: колко са богатите и колко са бедните?

По данни на Организация на обединените нации, на 15 ноември 2022 година международното население публично доближи 8 милиарда души. Според прогнозите, Индия ще надмине Китай като най-населената страна през идната година.

Населението на Земята се е нараснало повече от три пъти от 1950 година насам, защото смъртността е намаляла, а продължителността на живота се е нараснала. Според специалистите това се дължи значително на по-добрите санитарни условия, достъпа до чиста питейна вода и създаването на ваксини и антибиотици, дружно с усъвършенстваното хранене.

Неравенството

Неравенството на благосъстоянието по света се демонстрира по най-различни способи. Хората, които живеят в развитите страни, остават най-богатите в света, а Хаити е най-бедната страна със приблизително благосъстояние от едвам $214 на глава от популацията.

Сред богатите страни обичайно спадат доста европейски страни, някои от Близкия изток, както и Съединени американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и Япония, а на другия край са множеството страни от Африка, Индия и Индонезия. Контрастът сред небогати и богати е изключително мощен в Китай, където и от двете има по доста.
 Неравенство в заплащането: Къде дамите взимат по 54 стотинки дневно?
Неравенство в заплащането: Къде дамите взимат по 54 стотинки дневно?

В тази страна дамите правят две трети от работата, а взимат три пъти по-малко от мъжете

Неравенството сред небогати и богати в Европейския съюз е най-голямо в България.

Топ 3 страни в Севетна и Южна Америка по приблизително благосъстояние на възрастен:
Канада: $107 000 САЩ: $65 900 Аруба: $21 800
Топ 3 страни в Африка по приблизително благосъстояние на възрастен:
Сейшели: $22 600 Мавриций: $20 900 Либия: $8 300
Топ 3 страни в Европа по приблизително благосъстояние на възрастен:
Швейцария: $227 900 Исландия: $166 000 Люксембург: $139 800
Продължителността на живота

Между 1990-а и 2019 година предстоящата дълготрайност на човешкия живот при раждане се е нараснала с съвсем девет години до 72-годишна възраст, съгласно Организация на обединените нации. Хората в най-бедните народи обаче са умирали към седем години по-рано от междинното за света заради високите равнища на детска и майчина смъртност, войната и ХИВ епидемията.
 Това са петте страни, в които неравенството сред небогати и богати е най-голямо
Това са петте страни, в които неравенството сред небогати и богати е най-голямо

Там 1% от обществото държи над 40% от активите

Очакваната дълготрайност на живота понижа с една година до 71 през 2021 година, което се дължи значително на резултатите от пандемията. Все отново хората, родени през 2050 година, се чака да живеят приблизително до 77-годишна възраст.

Очаква се популацията да доближи връх от 10,4 милиарда през 2080 година и да остане на това равнище през 2100-та година, съгласно прогнозите на Организация на обединените нации.

Растежът

Едва осем страни ще съставляват половината от растежа на международното население до 2050 година и те са съсредоточени най-вече в Африка и Южна Азия. Това са Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Двата най-гъсто обитаеми района в света през 2022 година са Южна и Източна Азия, а Китай и Индия съставляват по-голямата част от хората в тези райони - по 1,4 милиарда всеки.
 Страните в света с най-вече милионери, с благосъстояние над $100 милиона
Страните в света с най-вече милионери, с благосъстояние над $100 милиона

Първи са Съединени американски щати, кои са идващите 10 държави
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР