По данни на Националния център по заразни и паразитни болести

...
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести
Коментари Харесай

Епидемиолог: Имаме под 95% обхват с първа доза срещу морбили, има риск от пробив

„ По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания нашият имунизационен обсег против морбили е под 95% на първата доза, което си е риск от пробив на вируса. Притеснява ме от кого се е заразило това дете и къде. Нямам информация дали е пътувало в чужбина. Ако не е пътувало, това значи, че се заразило от някого в България и има и други случаи. “ Това съобщи епидемиологът доктор Христиана Бацелова в предаването „ Тази събота “.

Ваксината против морбили е в наложителния имунизационен календар. Опасното е дали има деца, които са вписани като имунизирани, а в действителност не са, сподели Бацелова.

„ Първата доза в България се слага на 13-месечна възраст и има успеваемост 93%, което не значи, че едно имунизирано дете е защитено единствено на 93%, а значи, че жестоко казано 93% от имунизираните ще имат цялостната оптималната отбрана от разболяване. Затова е належащо слагане на втора доза, тя към този момент има 97% успеваемост, което въпреки всичко значи, че има 3% от имунизираните, които биха могли да се разболеят. Това са самостоятелни особености на имунната система и хора, които не дават отговор по някаква причина на имунизацията, те са извънредно малко “, добави доктор Бацелова.

По думите ѝ е значимо по какъв начин се съхранява живата морбилна ваксина, защото е допустимо тя да стане неефективна. 

Какви са признаците?

„ До към трети-пети ден има неспецифична симптоматика – висока температура, хрема, кашлица. Към втори-трети ден могат в устната празнина да се появят доста присъщи петна и към трети-пети ден се появява характерният обрив, който е доста дребен и стартира нормално от главата. В първите дни е особено и зачервяване на очите. Имали сме случаи, в които се бърка с алергична реакция и с дни деца не биват диагностицирани. Затова е значимо болестта да бъде разпознавано от лекарите “, предизвести епидемиологът. 

Хората, които са преболедували морбили са построили дълготраен доживотен имунитет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР