По данни на МВР от началото на годината у нас

...
По данни на МВР от началото на годината у нас
Коментари Харесай

Откриха нелегален базов лагер за мигранти в изоставено военно поделение

По данни на Министерство на вътрешните работи от началото на годината у нас са подадени 11 877 молби за протекция

Оказва се, че следите на 10 и даже 20 мигранти от бежанския център от отворен вид могат да се губят със седмици. Темата беше предизвикана след инцидента с тримата сирийци, които бяха убити от гръмотевица в центъра на София. Беше открито, че те са напуснали центъра в Харманли без предизвестие. Разследването по различен проблем с автобуса-убиец, цялостен с мигранти също откри, че главният обвинен е нарушавал разпоредбите за престой.

Свиленградските села Щит, Сладун и Маточина са първите обитаеми места, които мигрантите виждат по пътя към Западна Европа, преминавайки оградата с Турция.  " Беше напорът 2014 година 500 индивида персонално аз съм върнал на полицията ", споделя Христо Георгиев пред.

Днес ситуацията е надалеч по-спокойна, само че все пак опитите за прекосяване благодарение на каналджии не престават.  " Прескачат, обаче, те по границата ги хващат и ги връщат назад. Днес хеликоптер мина ", споделя още Христо Георгиев.

Малкото останали хора в селата описват, че през последните месеци трафикът се трансферирал към по-гористите сектори на Сакар планина.  " Повечето вървят долу по границата - село Маточина, Малко Търново. С тези стълби вървят, бягат и няма оправия ".

Една от аргументите е теренът.  " При нас е по-тихо, нашата граница е по-чиста. Ние нямаме гора тук ". Ако съумеят да преминат границата, мигрантите най-често се крият в дерета и изоставени постройки.

Това изоставено отделение се намира на към километър от границата с Турция. Мястото е превърнато в спонтанен лагер за престой, на всички места могат да се видят изоставени бутилки от минерална вода, облекла и раници.

Сградата е скрита от гъстата растителност. Почти във всяка стая могат да се видят следи от престой. По пътя, свързващ селата, съвсем не минават коли. Подобни места са комфортни за каналджиите, които по-късно обезпечават превоза по няколко посоки към София.

Данни на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че за първите осем месеца от началото на годината на границата с Турция са арестувани 973-ма мигранти, а на самия граничен пункт 209. Преобладаващи са сирийците и афганистанците.

Търсещите протекция имат избран периметър, в който могат да се движат денем и той обгръща област Хасково. За по-далечни дистанции би трябвало да се подават заявки.  " Има хора, които не подават молба. Спонтанно вземат решение и потеглят. Най-вероятно допускаме, че това са проведени групи и те в даден миг получават знак, че ще продължат пътуването си. Има по цяла седмица никой не е открит да отсъства. Има други седмици, където имаме по 10-20 индивида, които отсъстват от някой център ", споделя Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците.

Ако при инспекция се откри липса от центъра само могат да подадат сигнал към Министерство на вътрешните работи. Така следите на избягалите мигрантите се губят, до момента в който да вземем за пример не бъдат арестувани в друга страна на Европейски Съюз, или пък решат да се върнат. От Държавната организация за бежанците обявиха, че сега входящите прехвърляния са към 4-5 на седмица.

" Имали сме поръчки предходни месеци за чартъри. Така че 4-5 индивида на седмица - това е в действителност брой хора, които ние може да одобрявам назад ", сподели още Мариана Тошева. В Харманли обаче не липсват случаи, при които мигранти вземат решение да останат в България.

" Има някои, които отвориха бръснарници, магазинчета за телефони, дребни бизнеси, които очевидно им се отдават. Който се интегрира се интегрира, който си чака пари от Германия си чака, който желае да се занимава с незаконна активност той си се занимава ", сподели Теодор Благоев.

По данни на Министерство на вътрешните работи от началото на годината у нас са подадени 11 877 молби за протекция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР