По данни на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

...
По данни на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)
Коментари Харесай

Българите живеят в пренаселени домакинства при 1,2 млн. необитаеми жилища

По данни на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) необитаемите жилища в България са 1 220 416, което прави 31,40%. Картината на необитаемите жилища в селата не е по-различна - 42,96%.

Статистиката показа заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова пред bTV.

В София-област необитаемите жилища са 48,2%, в Перник - 44,9%, Бургас-област - 43,7%.

Крумова изясни, че аргументите по тази причина са наследствени. Те стоят празни, разрушават се и пречат на останалите жилища в постройките, тъй като съществуват разногласия сред наследниците кой да наследи парцела. Другата причина е, че притежателите на парцел са отпътували за чужбина и не са отдали жилището чартърен.

Тя разясни, че 40% от семействата в страната живеят в пренаселени жилища, което е огромен проблем.

Зам.-министърът на районното развиване уточни, че посредством Националната жилищна тактика би трябвало да разпознават проблемите на жилищната и имотна система, както и задачите, които би трябвало да се подхващат, с цел да се реализиран крайните резултати. Според нея би трябвало да се реализира резистентен жилищен бранш, по транспарантен пазар на парцели, информация и институционална рамка за воденето на политика за закупуване на жилища и даване на точна информация на хората.

Запитана какво е положението на панелните блокове, Крумова означи, че най-големият % от жилищата в България са точно такива, само че по думите й тяхното възобновяване би трябвало да продължи, като притежателите са виновни за тяхната поддръжка.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР