По данни на EOS представителите на 21% от европейските компании

...
По данни на EOS представителите на 21% от европейските компании
Коментари Харесай

Фалит застрашава всяка пета компания у нас

По данни на EOS представителите на 21% от европейските компании (в това число и българските) се усещат застрашени от банкрут, а всяка четвърта фактура в България се просрочва. Това сочи представителното изследване на EOS " Навици на заплащане в Европа " 2022, което се организира за 13-и следващ път взаимно с самостоятелния институт за пазарни изследвания Kantar TNS и обгръща 3200 компании в 16 европейски страни. Заради COVID-19 изследването е прекъснало за две години и по тази причина сравнението на данните е с 2019 година.

В телефонното изследване са взели участие ръководители на 200 български компании от търговията, промишлеността и услугите. Оказва се, че всяка пета компания у нас е застрашена от банкрут или най-малко от това се боят нейните ръководители. Тенденцията за утежняване на навиците на заплащане в Европа също се задълбочава, по отношение на 2019 година. Един на всеки петима клиенти в Западна Европа и един на всеки четирима в Източна Европа заплащат сметките си със забавяне или пък въобще не заплащат.

" Прогнозите посочваха, че тази година бизнесът ще се възвърне от пандемията. За страдание обаче се случи войната в Украйна, което докара до световна рецесия и утежняване на бизнес климата както у нас, по този начин и в цяла Европа ", съобщи за Money.bg Райна Миткова, която е шеф на ЕОС в България.

Тя акцентира, че в България общо 25% от издадените фактури се просрочват или не се заплащат въобще (при приблизително 21% за Европа като цяло и 24% за Източна Европа в частност).

При потребителите този дял е повишен с 4 процентни пункта - от 18% през 2019-а на 22% през 2022 година. Над 60% от жителите сочат като причина за просроченото заплащане на издадените фактури неналичието на средства, на второ място е същата причина, само че породена от пандемията. На трето място стои немарливост.

" Последното значи, че постоянно хората имат положителни приходи, само че не умеят да ги ръководят по най-хубавия метод ", разяснява Миткова.

У нас делът на постоянните заплащания е 75% , което значи, че една четвърт се изплащат със забавяне или в никакъв случай не се заплащат. Именно последствията от несъбраните вземания се показват в това, че мениджърите всяка пета компания се усещат застрашени от банкрут както в Европа, по този начин и в България.

" При бизнеса дисциплината на заплащане се утежнява като 26% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се заплащат със забавяне или въобще не се погасяват (при приблизително равнище за Европа от 22%). Другите страни със подобен дял нередовни заплащания са: Гърция и Словакия (27%), Румъния (25%), Унгария, Хърватия и Полша (24%) " , заключи Райна Миткова.

И една добра вест. България записва най-хубав резултат по повод просрочието на жители в Европа - приблизително с 16 дни (спрямо 19 дни приблизително за Европа), а бизнес клиентите у нас бавят заплащането на фактурите с 22 дни (спрямо 24 дни приблизително за Европа). Това ни подрежда на второ място след Швейцария.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР