По броя на починалите може да се направи груба оценка

...
По броя на починалите може да се направи груба оценка
Коментари Харесай

Математик със стряскаща статистика за заразените и починалите от COVID

По броя на умрелите може да се направи груба оценка на броя на инфектираните. Около 300-400 хиляди е горната граница на инфектираните, което значи, че сме доста надалеч от какъвто и да е евентуален групов имунитет.

Това сподели пред БНР математикът Лъчезар Томов, учител в Департамент „ Информатика “ на Нов български университет.

„ Тоест да чакаме това скоро да премине от единствено себе си не може да се случи “, уточни той.

„ В момента имаме, по мои оценки, към 7 хиляди случая дневно, при 4 хиляди докладвания, което е ужасно доста за нас “, разяснява още Томов.

Математикът посочи, че най-важните данни са тези за броя на умрелите, а отвън публично записаните случаи на умрелите неофициалните се оглеждат в статистиката на Национален статистически институт.

По думите му за 44-та седмица има скок с 600 случая над приблизително предстоящото.

„ Разбира се ще има и косвени жертви на Covid, защото хората се плашат да вървят в болница, постоянните прегледи не ги вършат. Има хора, които не могат да получат помощ в точния момент, незабавна. Когато има зараза и се препълват лечебните заведения, страдат всички ", изясни още Томов.

„ Хоспитализираните пациенти към този момент не са ни надеждни, тъй като приблизително 15 до 20% от откритите, дейни случаи би трябвало да се хоспитализират, което значи, че би трябвало да са там сега сред 10 и 14 хиляди души, а се хоспитализират много по-малко “, заключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР