По-бедните държави по света могат да бъдат изправени пред икономическа

...
По-бедните държави по света могат да бъдат изправени пред икономическа
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предупреди за икономическа катастрофа

По-бедните страни по света могат да бъдат изправени пред икономическа злополука, в случай че богатите страни не се съгласят да усилят напъните си, ориентирани към облекчение на задълженията. Това съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, представена от Ройтерс.

В взаимна обява в интернет дружно с шефа на отдела за тактики и политики на фонда Джейла Пазарбашиоглу, Георгиева показва, че към 60 % от страните с невисок приход са във висок риск от дългов стрес. В обявата се споделя, че при някои от тях може да се стигне до стопански срив, в случай че кредиторите от Г-20 не се спогодят за преструктуриране на задълженията и преустановяване на обслужването им до момента в който това се случи.

През предходната година 20-те най-богати стопански системи оповестиха самодейност за краткотрайно заледяване на заплащанията от страна на бедните страни, доста от които имаха компликации и преди пандемията, но тя изтича в края на 2021 година. Напредъкът по различен сходен проект, ориентиран към изцяло облекчение на дълговата тежест на бедните страни, пък е доста муден.

Авторите на обявата считат, че този проект би трябвало да бъде усъвършенстван. Те предизвестяват, че 2022 година ще бъде изпълнена с доста повече провокации, поради предстоящото стягане в областта на интернационалните финанси.

А по-рано организациите Ройтерс и Блумбърг оповестиха за изненадваща промяна в управлението на Международния валутен фонд (МВФ).

Главният икономист на фонда Гита Гопинат ще смени при започване на идната година Джефри Окамото като първи заместител ръководещ шеф.

Гопинат - първата жена основен икономист на фонда, беше оповестила през октомври, че ще напусне през януари, с цел да се върне като учител в Харвард.

Окамото сподели, че възнамерява да се насочи към частния бранш.

Преди да се причисли към фонда през март предходната година, той изпълняваше длъжността заместител министър на финансите на Съединените щати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР