По 300 шофьори на ден слагат пропан-бутанови уредби, а часовете

...
По 300 шофьори на ден слагат пропан-бутанови уредби, а часовете
Коментари Харесай

БЯГАТ ОТ СЕКИРАТА: 300 на ден обръщат колата на газ

По 300 водачи дневно поставят пропан-бутанови уредби, а часовете в сервизите са изчерпани за дни напред, откри „ Телеграф “.

Причината е, че на фона на внезапния скок на всички горива пропан-бутанът (б.а. - с публично име ВНГ - втеченен нефтен газ, прочут още като като „ автогаз “, „ пропан “ или просто газ) през последната година е поскъпнал минимум. Taка незабелязано пропанът се трансформира в най-евтиното гориво на пазара - състезание, което години наред се печелеше от метана (б.а. - с публично име КПГ - компресиран естествен газ).

Мерак

По догатки на специалисти към 300 съоръжения дневно е потенциалът на публично записаните обекти с позволение за автосервизна активност за инсталиране на газови уредби. „ Никой не може да ви каже какъв брой е действителното число, защото по наши данни единствено към 20% от обектите, занимаващи се с тази активност, са публично регистрирани “, разяснява за „ Телеграф “ Владимир Дочев, ръководител на Асоциацията на българските автогаз сервизи.

Цени

Съобразно междинните цени по колонките сега най-евтино излиза да се кара на пропан - 15 лева./100 км градско шофиране за автомобил със приблизително огромен мотор. Веднага по-късно се подрежда дизелът, с който разходът на градско е към 26 лева./100 км. В този диапазон е и шофирането на бензин, което излиза към 28 лева./100 км при същите дадености за автомобила. Най-скъпо сега излиза потреблението на метан, чиято цена скочи тройно за последните 12 месеца. С него разходът на градско по сегашните цени идва към 30 лева./100 км.

Ефект

Поради тази причина резултатът на пазара на автомобилните газови уредби е голям. За пръв път от години насам ползата към метанови уредби е нулев и търсене за тях към този момент няма. Същевременно търсенето на така наречен газови инжекционни съоръжения за фабрично бензинови коли е голям, а всички сервизи в столицата и огромните градове са със запълнени часове за дни напред. Поставянето на уредбата лишава един работен ден и излиза приблизително към 1200-1500 лева според от типа на автомобила и мотора. По-евтино е слагането на уредбата на по-стари мотори (преди 2009-2010 г.), до момента в който цената се подвига, в случай че уредбата се слага на съвременни мотори. При тях и икономията не е толкоз огромна, тъй като моторът продължава да харчи към 20% бензин, изясняват специалистите.

Бранш

Разликата в цените е толкоз огромна, че е обърнала и обичайните желания на таксиметровия отрасъл към метана. От няколко месеца насам таксиметрови водачи в общините с метанстанции всеобщо отстраняват метановите уредби от колите си и поставят пропанови. „ Тенденцията е всеобща, тъй като в нашия отрасъл се въртят доста километри. Едно такси умерено минава по 500 км на денонощие, в случай че се употребява на две смени. С подобен пробег и при актуалните цени инвестицията при някои водачи може да се избие за месец. За колите, които вършат към 300 км дневно, вложеното се възстановява за към два месеца “, осведоми Емил Игнатов, шеф на една от огромните столични такси компании „ Радио Сухопътни войски “. Впечатляващото в сектора е, че на пропан-бутан се обръщат даже и фабрично метанови коли. Тази интервенция не е допустима за всички метанови коли, само че е налична за по-голяма част от опериращите в София и огромните градове.

Цената на уредбата съгласно мотора

Добромир Радушев

Във Варна сервизите инсталират единствено газови уредби на пропан-бутан. Предпочитанията са както поради по-евтиния пропан-бутан, който във Варна е към 1,52 - 157 лева за литър, по този начин и поради по-евтините газови съоръжения. Справка в сервизите за монтажа на газови уредби демонстрира, че най-ниската цена за монтажа на метанов газ-инжекцион плюс бутилката е 1600 лв. за 4-цилиндров мотор и стига до 2400 лв. за 8-цилиндровите.

Гаранцията е 2 години или 50 хиляди километра и 20-годишна гаранция за бутилката. Монтажът на инжекционна система на пропан-бутан плюс бутилка е доста по-изгоден като цена. Тя зависи и от марката, като най-евтини са турските - към 800 лв., само че има италиански и други производства от 900 до 1120 лв. за 4-цилиндрови мотори, 1300 лв. - за 6-цилиндрови, и се стига до 1800 лева за 8-цилиндрови мотори.

Tаксиджии сменят трескаво метанови уреди с газови

Владимир Симеонов

Подмяна на метанови уредби тече с цялостна мощ в Благоевград, откакто горивото нарастна. В същото време газът е с над 20% по-евтин и по тази причина доста водачи избират да сменят системите си с по-евтиното гориво. Това важи най-много за таксиметровите компании, твърди Росен Начев, който е притежател на една от тях в Благоевград. Всеки взема решение с каква съдържимост да са бутилките. От тяхната величина зависи и крайната цена на новите уредби. Минималната цена в регионалния център на Пиринско за промяна на метанова с пропан-бутанова потегля от 1300 лв. нагоре, като тук става въпрос за леките коли. Средната цена при тях е 1500 лв..

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР