Плувният басейн в 153 СУ в столичния квартал “Надежда” стана

...
Плувният басейн в 153 СУ в столичния квартал “Надежда” стана
Коментари Харесай

Плувен басейн в “Надежда” стана повод за спор между спортното училище и клуб

Плувният басейн в 153 СУ в столичния квартал “Надежда” стана мотив за сериозен спор сред спортна школа “София” и директорката на спортното учебно заведение. От 32 години басейнът се стопанисва от този клуб, само че отварянето на паралелка “плуване” в 153 СУ е причина директорката Кирилка Диковска да си върне спортното оборудване. В тази връзка Емилия Кирилова е изпратила отворено писмо до ръководителя на Елен Герджиков, в което е пояснен казусът.

Отворени писма са пуснати също до кмета на София Йорданка Фандъкова, Т. Чобанов и М. Минчева (директор на дирекция " Образование " в ст. община), Ир. Димитрова (директор на дирекция " Превенция, интеграция, спорт и туризъм”). Подговени са писма и до Ваня Кастрева - шеф РУО София, както и до кмета на “Надежда” - инж. Дим. Димов, което ще е съпроводено със информация на децата, които плуват на басейна и от кое учебно заведение са.

Sportal.bg разгласява цялото писмо без редакторска интервенция.

До
Г-н Елен Герджиков
Председател на СОС

О Т В О Р Е Н О П И С М О

Уважаеми господин Герджиков,

С актуалната подписка показваме безапелационното си противоречие с желанието на директорката на 153 СУ Кирилка Диковска да вземе басейна, който от 32 години се стопанисва от спортна школа „ София”.
На този басейн всяка година гратис се образоват повече от 300 деца. Мотивът за разкриване на спортна паралелка „ плуване” към учебното заведение, децата от която да се приготвят на този басейн, е повече от неплатежоспособен, тъй като той е маломерен, /размери 17.5/9 метра/, плитък /1.45 м./, единствено с 3 коридора за плуване и без стартови блокчета. Всеки плувен експерт би споделил, че това не са подобаващи условия за насърчаване на високо спортно майсторство. А учениците и учителите от 153 СУ постоянно са имали и имат опция гратис да упражняват или свободно да плуват на този басейн.
Да не забравяме, че в целия регион „ Надежда” няма различен басейн, където да плуват нашите деца. А в него с изключение на деца от регион „ Надежда”, спортуват и доста деца от околните квартали и обитаеми места на София.

Не желаеме в годината, в която София към този момент е Европейска столица на спорта, да загубим един добре стопанисван и добре работещ състезателен обект.

Не на последно място припомняме горчивия факт от връщане преди 2-3 години на плувните басейни при 97 СУ и 33 СУ в регион „ Люлин” на съответните учебни заведения. Въпреки обещанията, че децата от целия огромен квартал ще продължат да плуват гратис, както правеха към спортната школа, се оказа, че гратис плуват единствено деца от съответното учебно заведение /33 СУ и 97 СУ/, а всички останали са длъжни да заплащат образованието си по плуване в тези общински спортни обекти.

Не желаеме ние и децата ни да ставаме заложници на егоистичните планове и упоритости на един шеф, който поради една нова паралелка в учебното заведение си желае да лиши стотици други деца от опцията да спортуват и рационално да осмислят свободното си време.

Искрено се надяваме, че това няма да се случи, а ще имаме Вашата поддръжка с цел да продължим дружно да се борим със спорт против заканите от експанзия, опиати, обездвижване и наднормено тегло в българското учебно заведение.

Василка Асенова
Председател на Инициативния комитет
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР