Пловдивско училище въвежда нов учебен предмет - „Роботика и виртуален

...
Пловдивско училище въвежда нов учебен предмет - „Роботика и виртуален
Коментари Харесай

Петокласници ще учат роботика и виртуален дизайн за първи пъ...

Пловдивско учебно заведение вкарва нов образователен предмет - „ Роботика и виртуален дизайн “. Ще го учат пробно две паралелки петокласници. А с начинанието си СУ „ Св. Паисий Хилендарски “ се подреди измежду новаторските образователни заведения у нас. Списъкът им се утвърждава всяка година от Министерския съвет по предложение на МОН - за нововъведения, свързани с способи на преподаване, организация на образователния развой, просветителна среда или ново образователно наличие и образователни проекти.

Иновацията за две от общо четирите паралелки петокласници в СУ „ Св. Паисий Хилендарски “ е обвързвана точно с ново наличие на образователния проект. Учебната стратегия по новия предмет е готова взаимно от учители по информатика в образователното заведение и екип от Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет - доцент Тодорка Глушкова и доктор Венета Табакова.



Застъпени са три модула - роботика, уеб дизайн, виртуална и добавена действителност. Има иновация и във връзка с образователното време, в което ще се учат. За двете новаторски паралелки образователната година започва две седмици по-рано - от 1 септември.

Купихме нужните устройства, софтуерни решения, в това число запаси за учителя и ученика, изясни директорката Ирена Душкова. Интересът към двете новаторски паралелки бил огромен. Те ще учат новия образователен предмет във всички години от прогимназиален стадий.



Иновацията в начален стадий пък ще обхване две от трите паралелки първолачета. Там се залага на новаторски учебен способ - дизайн мислене. Основно в часовете по родинознание и занимания по ползи децата ще бъдат предизвикани да изследват обстановки и благоприятни условия, да селектират хрумвания и вероятни решения. Процесът включва създаване на всички така наречен меки умения, работа в група, сбиране и отсяване на информация, сериозно мислене. Целта ни е до 4. клас да ги научим това да е техният главен метод за решение на проблеми, изяснява Ирена Душкова. Учителите към този момент са минали курс за спомагателна подготовка.

Новият миг в гимназиален стадий пък е въвеждането на системата 1:1 в 8. клас. При нея всеки възпитаник работи с персонално устройство - във виртуални класни стаи по всеки предмет. През хромбука е допустимо децата да работят дружно по планове, даже у дома, да търсят информация и да поддържат връзка в чат. Училището обаче управлява до какво наличие имат достъп през персоналните си сметки.



Общо 4 пловдивски учебни заведения влизат тази година в листата на новаторските, които в цялата Пловдивска област са 43 - с едно по-малко по отношение на предходната образователна година. Новите са СУ „ Св. Паисий Хилендарски “, СУ „ Св. Седмочисленици “, новата ЧПГИКТ „ Акад. Благовест Сендов “, статута си на новаторско учебно заведение възвръща и ОУ „ Алеко Константинов “, което бе в първата серия, когато бе въведено присъждането му.

Други 5 образователни заведения пък отпадат: ОУ „ Христо Смирненски “ в Строево, ОУ „ Христо Смирненски “ в Ново село, ОУ „ Христо Ботев “ в Раковски, частните ЧЕГ „ Стоян Сариев “ и ЧСУ „ Дружба “ в Пловдив.

Има и такива, които завършват използването на иновация, само че още веднъж са в листата - с друга, да вземем за пример СУ " Проф. Асен Златаров " в Първомай.

В цялата страна през идната образователна година статут на новаторски ще имат 509 учебни заведения от 137 общини във всички 28 области.



Искат мониторинг на резултата от новаторските подходи

За методика, която да „ мери “ резултата от използването на нововъведенията и да може да покаже кое тъкмо е дало резултат, упорстват шефовете на новаторските учебни заведения. При въвеждането на статута концепцията бе точно такава - да се проучва какво усъвършенства качеството на образованието, в това число като се прави съпоставяне сред новаторски и други паралелки. Бе обещано известно време, с цел да наберат скорост нововъведенията. Според шефовете обаче към този момент е време да стартира използване на широкообхватна и многопластова методика със съществени знаци за мониторинг. Сравняват я с диодите, които се окачват по тялото и наблюдават всички витални функционалности на един организъм. В случая с новаторските учебни заведения обаче тя да „ мери “ резултата от новаторството в клас.

„ Защото статутът новаторско е единствено началото - бадж, който си окачваш, декларация, с какво се заемаш - споделя шеф на новаторско школо. – Не е дреха, която да можеш да обличаш и събличаш с годишното възобновяване на листата на новаторските в страната. Това е същина и политика - трайна и дълготрайна. Не единствено промяна на табелата. Затова е належащо следене и на резултата в дълготраен проект. Защото търсенето единствено на количествени параметри ще даде килнат резултат. Не стига единствено да привлечеш повече деца, като получиш статута за новаторско учебно заведение. Въпросът е с какво действително ще усъвършенства той тяхното образование “.

Статутът се дава у нас по новия Закон за предучилищно и учебно обучение от 2017 година, като първи го получиха 185 образователни заведения в страната, от които 14 пловдивски – 9 под тепетата и още 5 в региона. Оттогава „ фамилията “ се е разраснало 3 пъти до актуалните 509 новаторски учебни заведения, от които 43 са в Пловдивско.

Доста от тях към този момент търсят нов смисъл на нововъведенията, тъй като в първата вълна всеобщо статутът се присъждаше за прилагане на облачните технологии и платформите. Към днешна дата обаче те към този момент се ползват на всички места, откакто това се оказа методът за избавяне на образователната година по време на пандемията от ковид - с прекосяване към образование от разстояние в електронна среда.



Самоподготовка - незабавно след новия материал

СУ „ Св. Седмочисленици “ получава статута новаторско учебно заведение поради другата организация на образователния развой. В класическия случай предобед се редуват часовете по образователните дисциплини, като самоподготовката е изнесена напълно в занималнята следобяд. В Монтесори класовете обаче часовете по самоподготовка са вмъкнати сред утринните занятия. Така на процедура ги няма часовете със общоприетата дълготрайност, редувани с междучасията. Вместо това се учи на по-дълги модули, като във всеки има час за наложителна подготовка по дадена дисциплинираност, последван незабавно от самоподготовката по нея. По този метод въведените нови познания незабавно се упражняват и затвърждават.

Такава е организацията и в другите образователни заведения, в които има Монтесори класове - СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и „ Екзарх Антим I “. Те също са в листата на новаторските.



В него тази година се завръща и ОУ „ Алеко Константинов “ - с способи на преподаване, които включват работа в група, създаване на умения и прочувствена просветеност. Подходът ни е не да вършим чудеса, а да прилагаме без боязън и терзание най-хубавото, което работи, споделя шефът Красимир Ангелов. Признава, че доста е помогнало включването на школото измежду първите новаторски - надалеч преди родното просветно министерство да почне да присъжда статута - в взаимната самодейност на Световен учебен конгрес и Община Пловдив. Когато МОН узря за това, ние към този момент имахме настройката и бяхме създали първите крачки към смяната в просветителната система, прибавя Ангелов.

Сред новаторските към този момент е и новата Частната професионална гимназия по ИКТ „ Акад. Благовест Сендов “, която образова в региона на програмирането и технологиите.

В СУ „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Първомай: Часове по креативно мислене и другарство

Учебни часове по „ Творческо мислене и другарство “ вкарват в СУ “Проф. Д-р Асен Златаров “ в Първомай. То е едно от новаторските учебни заведения в България. Проектът, с който получава този статут, ще се осъществя през идващите 4 образователни години и ще стартира с учениците от първи, пети и девети клас.

В часовете по " Творческо мислене и другарство " ще бъдат усвоявани инструментите за креативно мислене и методиката на Едуард де Боно: " Плюс-Минус-Интересно ", " Отчитане на всички фактори ", " Важност и цели ", " Намиране на разновидности " и други; техниките " 6 мислещи шапки " и " Мозъчна офанзива ", методите " Дискусия ", " Дебат ", " Кръгла маса ", както и инструментите за креативно мислене и методиката на Джани Родари.

В модулите, свързани с общуването, ще бъдат усвоявани познания и образувани умения за държание в обществото, другарство в фамилията и с другари, родителство, безвреден интернет и други Ще бъдат застъпени и тематиките " Поведение на публични места ", " Изкуството на говоренето и представянето ", " Умението да се съгласяваш и да не се съгласяваш ", " Как да бъдем забавни и разнообразни ", " Здравословен метод на живот ", " Национални и културни разлики ", " Бизнес етикет " и други



Обучението ще бъде наситено с огромно многообразие от действия, измежду които тренинги, просветителни игри, проблеми и доста други.

" В днешно време една от най-важните цели в образованието е да се построява личността на сериозно и креативен мислещи младежи, които да оферират и осъществят работещи хрумвания, да бъдат смели и изобретателни, да отсяват същинските от подправените вести, да бъдат функционално грамотни - споделя управлението на СУ " Проф. доктор Асен Златаров " - Първомай. Чрез нововъведението учениците ще се научат да работят в екип и да вземат ефикасни решения в разнообразни житейски обстановки, ще развият гражданските си умения и функционалната си просветеност, ще станат почтени и възпитани членове на едно демократично и гражданско общество.

Часовете по " Творческо мислене и другарство " е втората иновация за учебното заведение. Първата към този момент завърши сполучливо своя четиригодишен интервал, а новата се осъществя в тясно съдействие с Центъра за опит и хрумвания " Salve ", а процесът на работа и нейните резултати ще бъдат обществени.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР