Пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да приеме да бъде

...
Пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да приеме да бъде
Коментари Харесай

Митрополит Николай не желае да бъде избран за патриарх

Пловдивският митрополит Николай разгласи, че няма да одобри да бъде включен като претендент за патриаршеския трон.

В известие на уеб страницата на Пловдивската митрополия Дядо Николай споделя:

" Обични в Господа братя и сестри, 

Само преди няколко дни изпратихме на безконечен покой нашия обичан Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. Всички видяха хилядния народ, който се поклони пред него в катедралния храм " Св. Александър Невски " и го изпрати в последния му път. Това беше същинско празненство на вярата, образно доказателство за престижа на блаженопочившия и приснопаметен наш Патриарх Неофит, за любовта, която народът ни питае към него и за привързаността на нашите правилни към Светата Българска Православна Църква. Благодарим му за всичко! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Нямаше по какъв начин това празненство на вярата да не докара княза на този свят до гняв. Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и клевети към наследяването на българския патриаршески трон. Едни и същи " специалисти " по църковните въпроси, всред които някогашни разколници и сътрудници на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили общественото пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и светотатствен метод започнаха още веднъж да " кадруват " идващия български Патриарх.

Впрочем, през 2013 година те не познаха. Няма да познаят и в този момент. Те в никакъв случай не познават, тъй като не са познали Иисус Христос, не имат вяра в Него и заради това не могат да осъзнаят, че Той е единственият кормчия на църковния транспортен съд, Който с въздействието на Светия Дух избира предстоятелите и архиереите на Своята Църква. В Неделята на Прошката ние им простихме. Прощаваме им и отсега нататък скверните думи, които ще изговорят, само че ще следим дали ще изпитат най-малко малко позор от себе си и най-малко в идващите дни на Великия пост ще спрат своята песен на клюки, ругатни и на ненавист против Светата Православна Църква.

Защото нямаме никакво подозрение, че става дума за дълбока и същинска ненавист към Светата Православна Църква – моралната опора и източникът на интегритет на нашия народ. Става дума за война против вярата ни и за нищо по-малко. Бъдете подготвени, че в идващите месеци ще се води война против вярата и против Църквата, само че ви убеждавам, че Църквата още веднъж ще победи, тъй като " портите адови няма да й надделеят " (Мат. 16:18). Това е още една нейна характерна специфичност, която е потвърдена безчет пъти и която нейните врагове отхвърлят да проумеят.

Както и през 2013 година, главната експанзия, обвързвана с избора на идващия Български Патриарх, е ориентирана против мен, вашият митрополит. В това няма нищо ново и нищо изненадващо. Иисус Христос е споделил на своите възпитаници: " Ако светът ви ненавижда, знайте, че Мене преди вас е намразил... Ако Мене гониха и вас ще гонят. " (Йоан 15:18-20).

Всички ние, принадлежащите към църковния клир и Негови следовници, сме съответно предизвестени, заради което хулите и клеветите не ни смущават. Знам какво изградихме и постигнахме дружно с вас - благочестивото свещенство и правилния Божи народ на Богоспасаемата Пловдивска епархия през миналите години на взаимното ни служение и е изцяло разбираемо за какво то провокира такава злост.

Не мога да позволи, обаче, неприязънта към мен, нагнетявана редовно и методично през всичките години на моето служение, през днешния ден да става причина за накърняване на достолепието на Църквата, " която няма леке, или недостатък, или нещо сходно. " (Еф. 5:27) и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на подозрение върху нейната самостоятелност и свободния избор на нейните предстоятели.

Поради това разгласявам и заявявам, че не искам и няма да приема да бъда включван като претендент за патриаршеския трон в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия следва да проведе в сходство с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо желание ще осведомявам и моите събратя – членовете на Светия Синод.

Когато корабът, в който пътувал оракул Йона, бил застигнат от стихия, той се е обърнал към спътниците си и им споделил: " Тогава той им рече: вземете ме и ме хвърлете в морето, - и морето ще утихне за вас, тъй като знам, че поради мене ви реализира тая огромна стихия ". (Йона 1:12). Това споделям в този момент и аз. Ако поради мене е пратена бурята, уповавам се по-късно мое изказване тя да утихне. Ако, обаче, хулите и клеветите продължат и не дай Боже се насочат върху други мои събратя митрополити, то тогава ще стане ясно нещо, в което аз съм надълбоко уверен, а точно, че задачата не е да бъде потиснат и дискредитиран един или различен архиерей; задачата е да бъде унизена и дискредитирана самата Българска Православна Църква.

И тогава ще прикани всички да оказват помощ в бранта против злото, която ще е изключително усилна в идните четири месеца. Вярвам, че Бог ще е с нас и ще ни помогне, в този момент, както и преди, да преведем безбедно кораба на Църквата Му до спокоен и сигурен кей, като изберем заслужен неин първойерарх – страж на Светата православна религия, комуто аз, като непретенциозен съработник в Христа, ще оказвам помощ с всичките си сили.

Призовавам всички идващите 40 дни смирено и в тишина да се молим за упокой на душата на блаженопочившия и приснопаметен наш обичан Отец Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски и да молим Господ да го сложи в сонма на праведниците, откъдето той, застанал пред престола на Господ Иисус Христос и Неговата Пресвята майка Света Богородица, да се застъпва да не стопират да закрилят благочестивия православен български народ.

Пожелавам на всички ви плодороден и душеспасителен пост и преподавам над вас Божието благословение "./ БНР
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР