Пловдивският апелативен съд остави в ареста жител на Велинград, смятан

...
Пловдивският апелативен съд остави в ареста жител на Велинград, смятан
Коментари Харесай

Сочен за поръчител на палеж на жилище остава в ареста

Пловдивският апелативен съд остави в ареста гражданин на Велинград, считан за гарант на палеж, като удостовери определението на Пазарджишкия областен съд за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Срещу него е повдигнато обвиняване за това, че на 27 май 2019 година е поръчал на двама мъже да възпламенят апартамент в Пазарджик. Той предложил на двамата, които познавал отпреди и ги срещнал на бензиностанция в Пазарджик, да изкарат по 150-200 лв., като им обяснил, че желае да възпламенят вратата на някаква жена, като възмездие поради нещо, което направила на негов другар от Англия. Двамата се съгласили и се качили в колата му. Той закупил бензин и ги завел пред вратата на жилището. Накарал ги да я залеят с бензин и да я подпалят, а единият да снима с телефона си. Внукът на собственичката усетил дима и съумял да загаси пожара и се обадил на 112. Подпалвачите били хванати, а по-късно наказани. Поръчителят отпътувал за Малта четири дни след палежа.

Впоследствие на 24 януари 2022 година е издадена Европейска заповед за арест на обвинения, който е бил разгласен и за интернационално търсене. В осъществяване на тази ЕЗА, мъжът е бил издирен и екстрадиран за потребностите на воденото по отношение на него наказателното произвеждане.

Адвокатите му упорстваха да бъде пуснат под парична гаранция и твърдяха, че през тези години той не е знаел, че против него има формирано наказателно произвеждане.

Съдът реши, че има задоволително данни, които сочат, че обвинен е знаел, че е търсен и има задоволително доказателства, от които да се направи обосновано съмнение, че е съпричастен на повдигнатото му обвиняване. При по-лека мярка за неотклонение има заплаха той да се укрие. За това апелативните съдии потвърдиха задържането му под стража.

Определението на Апелативния съд е дефинитивно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР