Пловдивският апелативен съд даде ход на делото срещу религиозния проповедник

...
Пловдивският апелативен съд даде ход на делото срещу религиозния проповедник
Коментари Харесай

Апелативният съд гледа делото срещу Ахмед Муса

Пловдивският апелативен съд даде ход на делото против религиозния просветител Ахмед Муса Ахмед, което беше върнато за наново разглеждане от висшия касационен съд. Комплексната теологична, арабистка и тюркологична експертиза обаче не е подготвена и не беше изслушана от съда. Тя би трябвало да даде отговор на доста въпроси измежду които дали в конфискуваната литература и в изнасяните от подсъдимите лекции има антидемократична идеология.

Пловдив

Назначената от апелативните съдии сложна експертиза е направена без присъединяване на теолога лекар Сафер Хасанов. Той е показал професионални и персонални аргументи, които не му разрешили да направи изследването си. Прокуратурата изиска заличаването на Хасанов от движимостите лица, само че юристите на обвинените настояха да остане или да бъде сменен с различен специалист поради изключителната значимост на заключението на експертизата. За това съдът му наложи санкция от 500 лв. и разпореди той да извърши независима експертиза. Междувременно стана ясно, че няма заплаха Ахмед Муса да напусне ареста, където е поради второто дело против него за разпространяване концепциите на Ислямска страна.

Недялка Попова - прокурор в Окръжна прокуратура Пазарджик:

" Задържане в правосъдната фаза няма ограничаване от законодателя. Такова ограничаване като оптимален период на задържане има единствено в досъдебната фаза съгласно тежестта на наказването, което се планува за съответния състав. Така че в правосъдна фаза единственият, който преценя по правомерност и по целенасоченост, е съдията, който гледа делото и естествено да се произнесе в случай че имаме тъжба или митинг. "

Делото против Ахмед Муса продължава на 12 декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР