Пловдивският адвокат осъди България в Страсбург, заради наложена му от

...
Пловдивският адвокат осъди България в Страсбург, заради наложена му от
Коментари Харесай

Пловдивски адвокат осъди България в Страсбург заради глоба на пътя от 30 лева

Пловдивският юрист осъди България в Страсбург, поради наложена му от КАТ 30 лв. санкция. Той си извоюва правото санкцията му да бъде анулирана. Обезщетението, което е изискал за породени морални вреди, е в размер на 6 000 лв..  

Всичко стартира преди 13 години, когато юристът е спрян с автомобила си в курорта Боровец. Тогава чиновници на КАТ - Самоков му сформират акт и санкция от  30 лв.. Но юристът взема решение да апелира. 

Сблъсках се със Закона за придвижване по пътищата, който предвиждаше да не могат да се апелират санкции, които са до 50 лв.. Мен ме глобиха с изказване, че съм карал колата си с халогени в ясно време. 

Това разяснява пред Нова тв адв. Кристиан Гьошев.

В съда дело нямаше, тъй като съдията сподели, че съгласно закона тези актове не подлежат на оборване поради ниската санкция. Завеждам дело през 2018 година с групов иск в Съда по правата на индивида, като спечелвам делото, тъй като ми е отказано формиране и гледане на дело създание. Тук би трябвало да обясня, че тази наредба за ниските санкции е анулирана през 2012 година от Конституционния съд у нас, уточни той.

След решението на Страсбург още веднъж нападам санкцията от 30 лв.. Поисках прокуратурата да възобнови моето дело, само че тя ми отхвърли, тъй като нямало такава опция. Така че делото не се гледа всъщност. Не става въпрос за 30 лв.. Предмет на разногласието е, че аз останах заключен сред остарелия и новия закон и в никакъв случай няма да схвана дали съм отговорен или почтен. Никога няма да съумея да апелирам тези 30 лв., тъй като решението на Съда по правата на индивида не обгръща остарели случай, какъвто е и моя, разяснява той.

Интересното е, че България е наказана за безучастие като страна за това, че не е изпълнила решение на съда в Страсбург, изясни той.

Сега осъждам България за обезщетение от 6000 лв., тъй като в никакъв случай няма да мога да получа резултат от делото си по тази санкция, в случай че действително се бе осъществило, разяснява той. 

На финала желая да кажа, че още от 2012 година всеки българин има право да апелира всяка една санкция, акцентира той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР