Пловдивски учители са сред първите в страната, които представят и

...
Пловдивски учители са сред първите в страната, които представят и
Коментари Харесай

Първите атестирани учители - с отлични оценки

Пловдивски учители са измежду първите в страната, които показват и пазят своите умения, подготовка и философия в първото атестиране в гилдията. В резултат на това получават оценка по 5-степенна канара. Тя ще въздейства върху тяхното кариерно развиване и прихода им.

След известно отсрочване атестирането започва по Наредбата за професионалното развиване в границите на Закона за предучилищното и учебното обучение. Началото трябваше да е в границите на година, откакто обещано учебно заведение е било тествано сложно от Националния инспекторат по образованието. Пилотните образователни заведения, измежду които и 4 пловдивски, минаха през тази процедура още пред 2019 година Така атестирането на учителите там трябваше да стартира през есента на 2020 година То обаче бе отсрочено с 1 година поради пандемията. Междувременно бяха направени промени в регламента, с цел да се облекчат процедурите - документите да се показват в електронен формат.

Така предизвикването да потвърдят себе си при атестирането сега стои пред учителите от към този момент тестваните от Националния инспекторат образователни заведения. В пилотната фаза през 2019 година от Пловдивска област бяха включени Националната комерсиална гимназия, ОУ „ Васил Левски “, СУ „ Любен Каравелов “ и НУ „ Петко Р. Славейков “. Впоследствие предходната година Националният инспекторат ревизира и още две образователни заведения - ПГ „ Цар Иван Асен II “ в Асеновград и пловдивската ПГТСТ „ Гоце Делчев “.

Те са и първите 6 в региона, в които екипът би трябвало да мине през цялата процедура и всеки преподавател да бъде оценен по канара с 5 равнища:

извънредно, надминава условията, дава отговор на условията, покрива отчасти условията, подхожда на условията в минимална степен. Засега атестирането потегля за първите 4 учебни заведения от пилотното ревизиране, както и в Центъра за поддръжка на личностното развитие-ОДК и Центровете за социална поддръжка.

Нямах никакви опасения по какъв начин ще се показват учителите, откакто получихме висока оценка от Националния инспекторат на образованието, споделя директорката на СУ „ Любен Каравелов “ Славка Щерева. Там комисията с присъединяване на представители на Педагогическия съвет и РУО заседава на 19 и 22 ноември. 95% от педагозите са в първите две групи - с изключителни достижения, и надвишават условията.

Оценяването става по базови критерии, които са общи за всички. Сред тях са да вземем за пример организация на образователния развой и ръководство на класната стая. В атестационните карти обаче са включени и още 5 съгласно спецификата на школото. Допълнителните ги дефинира Педагогическият съвет съгласно политиките на образователното заведение.

Пред комисиите учителите показват свое портфолио за работата им през предходните 4 година

То би трябвало да разказва напъните и достиженията им по заложените критерии. Посочват се резултати на възпитаници, персонални достижения на педагога, както и неговата професионална философия. За да има равнопоставеност сред преподаватели, които работят с изявени деца и с възпитаници в неравностойно състояние, рекомендацията е да се „ мерят “ не резултати в безспорни стойности, като да вземем за пример триумф на национално външно оценяване, а прогрес.

Учителите показват портфолиото в електронен формат и непрекъснато го обновяват - до идващото атестиране след 4 година През този интервал би трябвало да продължат да покачват квалификацията си, трупайки заеми посредством спомагателни образования. Един заем се равнява на 16 образователни часа, от които най-малко 8 присъствено. Същата тежест имат участия с отчети в национални и интернационалните конференции. За интервала от 4 година всеки би трябвало да натрупа най-малко 3 заема.

Ако получи неприятна оценка от комисията, се прави разбор на работата му и се изготвя проект за поддръжка, като педагогът има и ментор. За година би трябвало да означи прогрес. Ако при повторното явяване на препоръка отново се показа незадоволително, шефът има право да го освободи.

Всеки член на комисията преглежда независимо портфолиото и атестационната карта, след което слага самостоятелна оценка. По формулата след това се пресмята общата за педагога.

До края на ноември би трябвало да завърши атестирането и в ОУ „ Васил Левски “. Всичко е готово, чакаме съвещанието на комисията, сподели директорката Гергана Витева.

До 10 декември пък ще се извъртят процедурите в НУ „ Петко Р. Славейков “, където портфолиата на учителите също са подготвени. Приключва самооценката, която си вършат в атестационни карти, сподели директорката Димка Врачева. И предвижда, че за идващите учебни заведения ще е по-лесно, откакто първите проиграят един път процедурите.

Хелп-група дава рамо за портфолиото

СУ „ Любен Каравелов “ си направи хелп-група, която да поддържа педагозите в подготвянето на портфолиата за атестацията. Това е вътрешна структур​а за взаимопомощ, изяснява Божидара Илиева, механически секретар на комисията по атестирането. На самата нея то <210> следва следващата година, когато ще навърти 4 година като учител по осведомителни технологии в школото.

Педагогическият съвет от дълго време е прецизирал своите спомагателни критерии, които прибавя към наложителните при оценяването на екипа. Първият е обвързван с използване на лични новаторски способи или дидактически средства за повишение на просветителните резултати на учениците, подготовка на електронни уроци, потребление на разнообразни техники и тактики за ръководене на държанието, работа за обществени умения на децата. Другите 4 спомагателни критерия са: присъединяване в обществени изяви и принос за позитивния имидж на учебното заведение, работа по планове, точно осъществяване на дилемите в период, сполучливо попречване и справяне с спешни обстановки и работа с сътрудници.



Още когато Наредбата за кариерно развиване влезе в действие, екипът минал образование по какъв начин се прави учителско портфолио. Повечето педагози употребяват Google уеб страница, вършат интерактивна презентация или пък употребяват матрицата за портфолио в електронния дневник Школо. Разделите и менютата се вършат съгласно критериите в атестационните карти. В частта за самокритика се прибавят дейни бутони, които да отварят съответните образци за аргументация, изяснява Божидара Илиева. Трудно се оказало да се систематизира всичко направено за 4 година - през това време учителите са взели участие в доста действия и планове, към портфолиата им има прикачени цели филми.

Инспектират още 6 образователни заведения

Националният инспекторат по образованието през тази седмица ревизира още 6 пловдивски учебни заведения от лист с общо 21 в цялата страна. Това са ОбУ „ Христо Ботев “, СУ „ Отец Паисий “ и ОУ „ Христо Смирненски “ в Стамболийски и хисарските ОУ „ Васил Левски “, ОУ „ Климент Охридски “ и СУ „ Христо Смирненски “. Проверките се концентрират в две посоки - учебен развой и ръководство на институцията.

От предходната образователна година националното ревизиране става по методика, която включва индикатори за териториален принцип, тип на образователното заведение, само че също по този начин предпочитано в листата влизат учебни заведения с ниски резултати от националните външни оценения и матурите, с централизация на уязвими групи, с положителни практики в ръководството. През предходната година са инспектирани 130 образователни заведения в цялата страна.

Процесът върви постепенно поради дефицит на инспектори. Затова паралелно с инспекциите продължава набирането и обучаването им. Първата фаза на подготовката този месец са минали 60 ​души, през януари предходната година - 49.

Заради пандемията се позволява и комбинирано оценяване. Присъствено или в електронна среда може да се следят образователни занятия и да се беседва с родители. Срещите с учителите са единствено онлайн. Изцяло в електронна среда може да се организира ревизиране само за учебни заведения - при положение на затварянето им поради пандемията, само че не и на детски градини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР