Пловдивски лекари получиха отличия от името на министъра на здравеопазването

...
Пловдивски лекари получиха отличия от името на министъра на здравеопазването
Коментари Харесай

Грамоти за пловдивските медици, поставили най-много ваксини ...

Пловдивски лекари получиха оценки от името на министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров за приноса си във имунизационната акция против covid-19. Събитието се организира като взаимно мероприятие на Министерство на здравеопазването и РЗИ – Пловдив. Грамоти получиха шефът на ДКЦ „ Пълмед “ доктор Екатерина Петкова и доктор Костадин Сотиров.

Отличията бяха връчени от шефа на РЗИ - Пловдив, доктор Сийка Димчева, която персонално поздрави медиците за старанието им и проявената съпричастност към имунизационната акция. Според нея доста от пловдивските лекари заслужават сходен приз, тъй като интензивно са се присъединили към общите старания, само че квотата, с която са разполагали, е била за две места. В процеса по номиниране здравните управляващи са взели поради обсега на население при слагането на имунизациите като под внимание са били взети и други причини в поддръжка на едно или друго лечебно заведение. В последна сметка доктор Димчева обави, че в ДКЦ „ Пълмед “ са били сложени общо 30500 ваксини, които са една осма от всички ваксини на територията на региона. Д-р Сотиров е сложил 1100 от осъществените имунизации.

По време на събитието стана ясно, че отличените имат особени заслуги още в първия стадий от развиването на имунизационната акция в региона. Д-р Сотиров е бил първият общопрактикуващ доктор, който провежда имунизацията за сътрудниците си през първите месеци от акцията, когато ваксини към момента не доближиха. ДКЦ „ Пълмед “ пък бяха първите, които се отзоваха с денонощен кабинет за имунизация на популацията против вируса. Освен това от лечебното заведение отреагираха още веднъж първи като проведоха изнесени кабинети за имунизация на работещите в структуроопределящите предприятия. За това от РЗИ изрекоха специфични благодарности на ангажираните лекари за навременното и съответно подпомагане.

Областният шеф Ангел Стоев също поздрави наградените по този мотив и прикани всички пловдивчани да се имунизират. Той показа, че е съперник на наложителната имунизация и акцентира, че слагането на имунизациите би трябвало да е след взимане на независимо осведомено решение. Според него числата са ясно доказателство, че имунизациите усъвършенстват шанса за по-леко превозване на вируса. От началото на септември до през вчерашния ден от вируса са умряли 109 души в региона като 106 от тях не са били имунизирани. Освен това в интензивните браншове на лечебните заведения всеки ден има сред 60 и 70 заболели като измежду тях най-много двама са били с сложена имунизация.

Ангел Стоев уточни още, че имунизацията на популацията на България все още не е на нужното равнище, само че с помощта на медиците ни особено в Пловдивска област сме първенци в покритието. Той разясни още, че здравната система се оправя за момента и няма потребност от повече кревати за коронавирус болните, защото се намираме в плато и ситуацията е относително умерено.

Здравните управляващи разясняват, че следва да забележим дали равнищата на заболеваемост ще се задържат под 2000 болни дневно или откриването на образователната година ще увеличи броя на случаите. Очакванията са, че при тази вълна въпреки всичко имаме преболедували и имунизирани, които ще лимитират разпространяването.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР