Пловдивската община ще откупи Римския форум в града на почти

...
Пловдивската община ще откупи Римския форум в града на почти
Коментари Харесай

Община Пловдив откупува Римския форум в града на почти четири пъти по-висока цена

Пловдивската община ще откупи Римския конгрес в града на съвсем четири пъти по-висока цена, в сравнение с го е продала през 2003-та година на частно лице. Местният парламент гласоподава да заплати за архитектурната забележителност над 4 милиона и 300 хиляди лв..

Решението, с което на процедура Пловдив си изплаща Римския конгрес, с цел да бъдат експонирани останките при идната реорганизация на Централния площад, беше признато с болшинство от 34 гласа. Петимата от съветниците се въздържаха, а шестима се оповестиха срещу и нарекоха договорката " обир “. Сред тях беше Иван Петков от Българска социалистическа партия:

В годините изкуствено се е вдигала цената на парцела. Най-разумно беше да се попитат хората, дали те са съгласни с техните пари да се дава такава сума.

Социалистите обмислят също да алармират прокуратурата за договорката. От своя страна общинският консултант Георги Колев , взел участие в диалозите с частните вложители сподели, че цената не е можела да се поправя, тъй като те са отказали: 

Минахме през двойно по-висока цена, само че имайте поради, че разликата в цените 2003-2017 година също е реалност. Ние желаеме да съхраним този парцел за града. Имаме археология, седми най-стар град в Европа. Не можем да си позволим да покрием Римския конгрес с бетон.

Очаква се следващата година да стартира възобновяване на Римския конгрес, съобщи след гласуването кметът Иван Тотев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР