Пловдивската Обединена млечна компания АД (ОМК) ще има нов собственик

...
Пловдивската Обединена млечна компания АД (ОМК) ще има нов собственик
Коментари Харесай

Сделка! Пловдивската Обединена млечна компания е с нов соб...

Пловдивската " Обединена млечна компания " АД (ОМК) ще има нов притежател -гръцката компания Hellenic Dairies.

" Тирбул " ЕАД от групата на Hellenic Dairies ще придобие 100% от акциите на " ОМК ", което е дъщерно сдружение на друго гръцко сдружение - Delta Food. Това излиза наяве от взаимно известие на двете гръцки компании за сключване на съглашението за договорката. Цената на придобиването не е посочена, чака се и позволение от Комисията за защита на конкуренцията. 
 
" Тирбул " участва на пазара в България с марката си Olympus. Сред марките на " Обединена млечна компания " пък са " Верея " и " Фибела ". 

Обединена млечна компания е основана в края на 90-те след приватизацията на обекти от държавното сдружение „ Млекоснабдяване “, което действа от края на 50-те години на ХХ век. През 2001 година ОМК сплотява четири от своите дъщерни сдружения - някогашните държавни мандри в Пловдив, Бургас, Стара Загора и Шумен, с цел да рационализира интервенциите. Компанията по-късно затваря другите три мандри, закупени от " Доверие " против ваучери по време на всеобщата приватизация през 1996-97 година През март 2003 година гръцкият фонд за рисков капитал Global Finance придобива 48,5% от капитала на ОМК посредством нарастване на капитала от 5,1 млн. евро. 

     Година по-късно ОМК  придобива локалния производител на мляко и млечни артикули " Виталакт Милк ", който преди този момент оперира под името " Сердика ", от гръцкия производител на сладолед Delta Ice Cream S.A.  През 2005 година ОМК закрива активността по произвеждане на мляко във " Виталакт ". След още 2 година, през 2007 година, сдружението беше придобито  от гръцката Vivartia, част от което е и Delta Food. Следката беше за 18.7 милиона евро. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР