Пловдивска област е в челната тройка по брой тежки катастрофи

...
Пловдивска област е в челната тройка по брой тежки катастрофи
Коментари Харесай

25 катастрофи месечно тресат градските булеварди

Пловдивска област е в челната тройка по брой тежки произшествия и жертви на пътя. Ежемесечната и годишната статистика обезпечават " черния " орден за града и района в последните години и това се повтаря като дежа вю. Чия е виновността? Този въпрос е предмет на непрекъсната полемика, от която произлизат три съществени отзиви. Едни считат, че съществена виновност имат контролните органи в лицето на Министерство на вътрешните работи. Други приписват отговорността на държанието на водачите на пътя. А трети пък търсят корена на казуса в фамилната среда и началното образование. Еднозначен отговор няма, само че сигурно виновността за гибел или тежка злополука с ранени на пътя е сложна и се носи от всички участници в придвижването.



19 души са починали по пътищата в региона за първите шест месеца

на годината.

Това излиза наяве от отговор на пловдивската полиция на питане на " Марица " за положението на пътнотранспортната конюнктура в града и района за полугодието. За същия интервал на предходната 2020-а броят на жертвите е 12, което значи, че са се усили със 7, или с 30 на 100.



От 1 януари до 30 юни са станали общо 315 произшествия

При тях са потърпевши 379 души, измежду които водачи, пасажери и пешеходци. В съпоставяне със същия интервал на миналата година се регистрира понижение на тежките произшествия с 8, а също и на ранените с 31.

Само на територията на града са се случили половината от злополуките - общо 155. Толкова е бил броят им и през първото полугодие на предходната година, което значи, че тежките произшествия са по 25 месечно.

Прави усещане, че

в Пловдив няма нито един умрял за първите шест месеца

на годината. Лек спад има и при ранените в пътни произшествия. Те са 176, което е с 10 по-малко спрямо първите шест месеца на 2020-а.



Загиналите в региона са общо 19. В по-малките обитаеми места в района са зародили общо 64 произшествия, които са с 14 по-малко от тези през предходната година. Загиналите са с трима повече, а потърпевшите са с 15 по-малко - общо 78 души.

По пътищата от републиканската пътна мрежа в региона и общинските пътища през отчетния интервал са регистрирани 96 произшествия, тъкмо с 6 повече от 2020-а. С 3 повече са и жертвите, като броят им е 4, а ранените са общо 125-ма души, което е понижение с 6.

Най-много мелета по виновност на водачите

Статистиката е красноречива - най-вече тежки произшествия, с максимален брой жертви и ранени, са станали по виновност на индивида зад кормилото. Шофьорски нарушавания са повода за общо 303 от злополуките в Пловдивско, като при тях са починали 18 души и са ранени общо 367.

Най-честите съдбовни неточности, които позволяват седналите зад кормилото, са придвижване с превишена и несъобразена скорост, незадоволителната отдалеченост по отношение на другите коли на пътя, отнемането на преимущество, също рисковото нахлуване в насрещното придвижване при маневра или изпреварване.

Пешеходци пък са отговорни за 8 тежки пътни случая в Пловдив и района. При тях има един умрял и 7 ранени. Причините са погрешно секване или ненадейно излизане на пътя и никаква опция за реакция от страна на водачите.

Техническа нередовност на возилото също е измежду аргументите за произшествия. Заради щета са станали две произшествия с общо трима ранени. По един потърпевш има и при пътни катастрофи поради неравности и дупки по асфалта, както и поради животно, изскочило ненадейно на платното за придвижване.

Инфарктни точки

Най-много тежки произшествия през първото полугодие на 2021-ва са регистрирани в кварталите " Тракия " и " Кършияка ". Като места с най-голяма централизация на пътни произшествия в Пловдив се обрисуват кръстовищата на бул. „ България “ с бул. „ Васил Априлов “ и ул. „ Победа “, тези на бул. „ Санкт Петербург “ с ул. „ Лев Толстой “ и бул. „ Освобождение “, също кръстовището сред бул. „ Руски “ и ул. „ Преслав “.

Подобна централизация се следи в Асеновград - на кръстовището сред ул. „ Васил Левски “ и ул. „ Захари Стоянов “, на разклона за Куклен на основния път Пловдив-Смолян, както и на общински път Пловдив-Бенковски.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР