Пловдивчанин се сблъска с множество главоболия покрай личния си автомобил

...
Пловдивчанин се сблъска с множество главоболия покрай личния си автомобил
Коментари Харесай

Пловдивчанин смени двигателя на автомобила си, оказа се, че не може да го пререгистрира в КАТ

Пловдивчанин се сблъска с голям брой главоболия около персоналния си автомобил и му се наложи да размени разваления си мотор с подобен от автоморга. В следствие се оказа, че след промяната на мотора, той не може да го записва в КАТ, тъй като разполага единствено с фактура за него. След отвод от моргата да му дават огромния ваучър на бракувания автомобил или какъвто и да е документ за произхода на мотора, мъжът се оказа, че на процедура има „ вече” противозаконен автомобил, който не предстои на пререгистрация, поради новият мотор.

Ето и цялата история на Стоян, която продължава към този момент съвсем година, разказана пред наш кореспондент:

„ Притежаваме фамилен автомобил “CITROEN C4” с рег. номер СА****ХК, добит по време на законно подписан цивилен брак.

През месец февруари 2021 година, се появиха нехарактерни шумове при работа на мотора. На 11.02.2021 година посетих сервиз и след осъществена диагностика ми беше обявено, че има неточност в трети цилиндър. Беше ми препоръчан следният ремонт: промяна на запалителни свещи, промяна на гарнитура похлупак и промяна на бобина на трети цилиндър. Съгласих се и ремонтът беше осъществен.

Нехарактерните шумове при работа на мотора продължиха. Посетих различен сервиз, където след направена диагностика ми беше обявено: „ Има неточност в трети цилиндър”. Извършиха пристягане на буксата на бобината на трети цилиндър.

Нехарактерните шумове при работа на мотора продължиха. Посетих трети сервиз. След направена диагностика ми беше обявено: „ Има неточност в трети цилиндър”. Тяхното оферти за осъществяване на ремонт беше: ”Започваме малко по малко да търсим повода за казуса.” Не се съгласих, заради неналичието на конкретика.

След рекомендация на мои комшия, посетих още един сервиз. След направена диагностика мъжът ми заяви: „ Няма компресия в трети цилиндър” и че той не се наема с отстраняването на този проблем. Аз към този момент не знаех към кой сервиз да се обърна за помощ, а и казуса за който ми оповестиха, ме тормози. Помолих въпросния Станислав за помощ и той ми предложи негов сътрудник, който бил експерт в диагностицирането и отремонтирането на мотори с сходен механически проблем. Притесних се за техническото положение на автомобила и не желаех да пожертвам с неговото шофиране, до момента в който не бъде наведен в безупречен механически тип. Станислав ме убеди, че неговият сътрудник, ще в профил техническият проблем и аз оставих фамилният ни автомобил на отговорно бранене при Станислав, и се прибрах със брачната половинка ми.

Последва телефонен диалози с лицето Радослав (препоръчаният ми от Станислав автомонтьор). Същият ми заяви, че работи като монтьор при оторизиран дилър на марка коли, само че в отвън работно време прави диагностика и ремонт на мотори. Радослав ми сподели, че с цел да извърши диагностика и възможен ремонт е належащо да закара фамилният ни автомобил в сервиз находящ се в село Марково. Той ме убеди, че шофирането на автомобила до село Марково не би навредило на техническото му положение.

На 22.04.2021 година, Радослав ми изпрати фотография по “VIBER” на която се виждаше някакъв мотор. Той ме убеди, че това е моторът на фамилният ни автомобил и най-хубавият вид за неговото отремонтиране е цялостната му подмяна с различен тестван използван мотор. Радослав пое ангажимент да откри и инсталира мотор, който да подхожда на всички механически и законови условия. Малко по-късно същия ден, Радослав ми изиска копие от огромния ваучър на автомобила, тъй като му е нужен при поръчката на верният мотор от автоморга.

На 23.04.2021 година, имах среща с Радослав, с цел да му предам сумата от 2500 лева Той ме убеди, че тази сума е нужна за закупуването на верният мотор от автоморга. Разполагам с квитанция, написана и подписана персонално от него. В процеса на диалога Радослав ме убеди, че съединителят е за промяна, като съгласно него цената на нов съединител е към 800 лева Неговият съвет беше промяната на съединителят да се извърши при промяната на разваленият мотор. Тъй като моето предпочитание беше фамилният ни автомобил да в изрядно техническо положение, аз се съгласих.

На 29.04.2021 година Радослав ми се обади с новината, че автомобила е отремонтиран. Той ме убеди, че остарелият мотор е сменен с различен използван мотор, отговарящ на всички законови, нормативни и механически условия, каквото беше моето предпочитание и за което си бях платил.

На 29.04.2021 година имах среща с Радослав, с цел да ми съобщи фамилния автомобил. Той пристигна с него, за проява за това, че автомобилът е в придвижване. Помоли ме да го закарам в с.Марково в сервиза в който работеше изключително. Предаде ми фамилния автомобил дружно с фактура за закупен мотор от автоморга в гр.София. Закарах Радослав до с.Марково. Автомобила се държеше добре на пътното платно, съединителят работеше обикновено. В с.Марково предадох на Радослав остатъчната сума за ремонта, възлизаща на 1800 лева Той ме увери, че автомобилът е в изрядно техническо положение, че моторът който е сложил е в сходство с всички законови и механически условия и съединителят е чисто нов. Разбрахме се да ръководя известно време автомобила, с цел да се уверя, че всички елементи действат обикновено. Увери ме, че ще ми върне остарелият мотор след привършване на тестовото шофиране.

След десетина дни се появи леко спиране при работата на мотора. Посетих сервиза на Станислав. След диагностика ми заяви, че е нужна промяна на запалителните свещи и някакъв вал. Съгласих се и Станислав ме увери, че ремонта е осъществен. Прекъсването в работата на моторът изчезна.

Управлявах колата известно време и откакто се уверих, че всички елементи работят обикновено, дружно със брачната половинка ми посетихме КАТ, с цел да се впише новият мотор в огромния ваучър на автомобила. Служителката на гишето ни изиска копие от регистрационният ваучър на автомобила от който е свален новият ни мотор. През цялото време Станислав и Радослав ме убеждаваха, че всичко ще е наред, че ремонта ще е успешен, че няма да имам проблем при регистрирането на новия мотор в КАТ. Но се оказах въведен в подвеждане.

От фактурата на автоморгата за закупеният мотор, открих телефон за връзка и разговарях с техен представител. Той най-нагло ми съобщи, че няма документи на автомобила от който е свален моторът. Моля, обърнете внимание на наглото поведение и звук на човек, който се усеща безусловно недостижим:

„ Аз: Във вторник отивам в прокуратурата с цел да подам тъжба.

Той: Срещу какво?

Аз: Срещу обстоятелството, че не мога да си записвам моторът в КАТ, заради неналичието на документи.

Той: Мога да те свържа с още 10 индивида, за групов иск.”

Предложи ми да подхваща противозаконни дейности при регистрирането на новият мотор в КАТ.

Разговарях с Радослав за казуса. Той ми заяви, че към този момент няма нищо общо с моят проблем и да се оправям. Поисках да ми върне остарелият мотор, при което ми отговори, че го е изхвърлил. Как по този начин се изхвърля главен предстоящ на регистрация елемент на автомобил? Аз не съм давал моето единодушие за сходно нещо.

На 13.10.2021 г,по график в Пловдив се извършваше механически узаконителен обзор от компания „ ТЕХНОТЕСТ”. Запазих си час за оглед на новият ми мотор. Дойде моят ред и аз описах на чиновниците повода за моето посещаване. Те ми дадоха отговор, че даже и да мина сполучливо технотеста, няма да мога да записвам новият мотор в КАТ, заради неналичието на копия от регистрационните документи на автомобила от който е демонтиран мотора. Последва нов диалог с представителя на автоморгата, който изрично ми съобщи, че няма да мога да си записвам моторът в КАТ и още веднъж ме подтикна да вземам участие в незаконна скица с присъединяване на държавни служители”, описа Стоян, като добави, че има всички нужни документи и чатове от покупко-продажбите и осъществените операции по колата.

„ Аз съм инженер по електроника. Баща. Винаги съм поддържал фамилният ни автомобил механически и законово безупречен. Колата се повреди. Нямам нужните познания и умения за осъществяването на сходен ремонт. Доверих се на лицата Станислав и Радослав, които от самото начало ме уверяваха, че монтирането на новият мотор, ще бъде осъществено качествено и съгласно всички законови условия.

Да, на фамилният ни автомобил е инсталиран различен мотор, само че заради неналичието на документи доказващи неговият легален генезис (автоморгата не разполага с тях), е законово невероятно вписването на серийният му номер в огромният ваучър на автомобила. Т.е. сега аз и моето семейство сме лишени от опцията да използваме законно фамилният ни автомобил, в резултат на което поносим финансови и морални загуби”, показа още Стоян.

От TrafficNews се свързахме с КАТ-Пловдив, с цел да попитаме за точната процедура и съвет по какъв начин би трябвало да се работи при сходни проблеми, с цел да се избегнат неприятностите споходили Стоян и да не се стига до излъгани клиенти. От там ни споделиха, че регистрирането на нов мотор е наложително с нужните документи. В съответният случай на Стоян, той ще би трябвало да подаде документално заявление с пояснение на проблема, с цел да получи отговор дали ще успее да узакони новият си мотор, с цел да бъде безупречен на пътя. След съвсем година вървене по сервизи и поправки за няколко хиляди лв., той към момента не може да употребява автомобила си, съгласно ЗДвП.

Свързахме се и с Радослав, който удостовери историята. Той изясни пред наш кореспондент, че поддържа положителни връзки със Стоян и неведнъж са разговаряли по тематиката. „ Единственото, което аз направих е, че желаех да свърша работа, само че към този момент неведнъж скърбя затова”, показа Радослав. Той добави също, че е обикновено да изхвърли въпросния остарял мотор, откакто е седял при него няколко месеца без да бъде потърсен.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР