Пловдивчанин, който си е направил грозна и нелепа шега със

...
Пловдивчанин, който си е направил грозна и нелепа шега със
Коментари Харесай

Шегаджия от Пловдив съобщи на 112, че е изнасилен: Размина му се сериозна глоба

Пловдивчанин, който си е направил грозна и нелепа смешка със незабавния номер 112, дефинитивно отърва наложената му санкция от 10 000 лв.. Това реши Пловдивският административен съд, който заседава по проблема в понеделник. Причината е, че в обжалваното наказателно разпореждане нарушаването е било несъмнено като " сигнал “, а в действителност представлявало " известие “.

Мъжът позвънил на телефон 112 на 9 юли м.г. Било към 1:40 през нощта. Той декларирал, че е бил изнасилен от трима мъже, които поканил в дома си и които към този момент са си тръгнали, само че преди този момент му поискали и пари. Минути по-късно бил мобилизиран екип на Шесто районно управление (на МВР), които посетил адреса на пловдивчанина в регион " Източен “ и открил, че в действителност мъжът не е бил изнасилван.

За нарушаването му съставили акт по Закона за националната система за незабавни повиквания с обединен европейски номер 112. Санкцията била в размер на 10 000 лв., защото с изключение на подаването на погрешна информация се наложило да се прахосват и запаси на Министерство на вътрешните работи. Въз основа на акта било издадено и съответното наказателно разпореждане, против които нарушителят подал тъжба в съда. От позор обаче не се явил персонално на правосъдното съвещание.

Оказало се, че съгласно закона подаването на " погрешни или заблуждаващи известия " е друго от подаването на “неверни и заблуждаващи сигнали за помощ ". В акта и постановлението нарушаването било отразено като " сигнал “, за който би трябвало да е налице очевидна и непосредствена заплаха за живота, здравето на някого или негово имущество. Тъй като мъжът декларирал, че към този момент е изнасилен, а не че го изнасилват сега, действието трябвало да бъде отразено като " известие “. Освен това в документите датите се разминавали на няколко пъти, липсвало и цялостното название на закона, по който е била наложена санкцията.

Поради тези аргументи солената глоба била анулирана. Малко по-късно от Министерство на вътрешните работи подали касационна тъжба в Административния съд, само че магистратите единствено удостоверили решението на миналата инстанция, написа " Марица ".

Решението на Административния съд е оконч
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР