Пловдивчани са известни със своята гражданска бдителност, особено когато трябва

...
Пловдивчани са известни със своята гражданска бдителност, особено когато трябва
Коментари Харесай

Пловдивчани се жалват на омбудсмана от наркомани, топки и то...

Пловдивчани са известни със своята гражданска зоркост, изключително когато би трябвало да натопят съседа - правомерно или не. А - не дай си Боже, някой да се опита да ги прецака и те да замълчат - това е задача невъзможна. И всичко това си проличава и от подадените сигнали до градския омбудсман Борислав Стаматов. От тях излиза наяве, че най-важни за жителите на Пловдив са тяхната сигурност и решение на въпроса с шума.

Прекомерната обществена ангажираност на жителите от време на време води до странни или даже куриозни сигнали. Така екипът на омбудсмана установил изчезнало наводняване в блок. Друга пловдивчанка пък се оплакала от задушлива миризма, която съгласно нея идва от лаборатория за дрога, намираща се на етажа над нейния апартамент. Същият сигнал гражданката подавала и до полицията и прокуратурата, само че констатации за съществуването на опиати по този начин и не били открити.

Понякога пък се налагало омбудсманът да оказва помощ на обезпокоени жители поради битов звук от преместване на мебели на високи токчета. Според съседа Борислав Стаматов трябвало да направи забележка на дамата да битува по-тихо. За негово голямо страдание, от администрацията на публичния медиатор го уведомили, че нямат такива пълномощия. Оказва се, че нашенците са изключително чувствителни и раздразнителни към всевъзможен тип звук. Доказателство за това са и неколкократните тъжби против квартални спортни площадки и детските игри.

Най-дразнещ бил звукът от тупкането на топка в земята, както и ударите на топката по огражденията на площадката. Непоносимост пловдивчани имат и към скейтборд рампите. Другият непоносим за жителите звук бил този на сметосъбиращите камиони. А когато извозването на боклука било редуцирано - хората почнали да се оплакват от преливащи контейнери.

Не са необичайност и случаите, в които омбудсманът е подложен в парадоксални обстановки - извършител на закона да търси протекция. Така притежател на ателие, което непозволено се употребява за жилищни потребности, изискал подпомагане партидата му за ток да бъде изменена на такава с битови параметри. Без изненада към най-честите сигнали се подреждат и тези за неприятната инфраструктура на града, множеството дупки по тротоарите, улиците и по алеите на междублоковите пространства.

Наред с нормалните сигнали, пандемията от COVID-19 роди и нови. Сред забавните случаи е тъжба против съществуването на легален лекарски кабинет в жилищна постройка. Живеещите в региона се страхували, че външните лица, които посещават кабинета, могат да донесат вируса на COVID-19. Затова те поискали от омбудсмана да забрани действието на кабинета. Пенсионери пък се оплакали от дискриминация, тъй като нямали право на избор на ваксина, биели им единствено АстраЗенека.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР