Пловдивчани отбелязаха 186-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил

...
Пловдивчани отбелязаха 186-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил
Коментари Харесай

Пловдивчани се поклониха пред паметта на Васил Левски СНИМКИ

Пловдивчани означиха 186-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По традиция те се събраха пред паметника в подножието на Бунарджика. Честването стартира с боен обред, при който ген. Явор Матеев одобри бойния строй и поздравни присъстващите четници от народен комитет „ Родолюбие ”.

На церемонията участваха новият регионален шеф Илия Зимбюлев, ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, представители на политически партии, написа

Слово произнесе журналистът Владислав Севов, притежател на  премия „ Пловдив ” за „ Журналистика ” за 2022 година

„ Едва ли имаме различен исторически облик, в чието завещание с такава плът да участва концепцията за единство. При Левски, несъмнено, тя потегля от най-прагматични устои –единството е самосъхранително за първия ни същински строен революционен проект през Възраждането – оттатък разпилените четнически погроми и оттатък покорността пред външни сили. Единението в тази апостолска задача е уставно изтъкнато, само че и блестящо изричано като кредо в писма, мемоари, диалози... Опоетизирано след това в сентенциите, изведени от там, доста от които знаем от невръстни. Ето по този начин Левски става настойник на мечтаната единодушие. Както и на доста други достолепия, само че сякаш това е през днешния ден най-насъщното ”, сподели Владислав Севов.

После напомни парадокса, че паметникът на един от най-великите българи се намира в подножието на различен един – „ събирателният великан на руския боец ”.

„ Но всички знаем, че висотата и височината са толкоз разнообразни величини, колкото разнообразни са величието и величаенето ”, означи Севов.

Горещото време възпря мнозина да се включат в честването, което по традиция се посещава от доста хора, само че участваха членове на Общински комитет „ Васил Левски ” и деца от частна детска граднина, доведени от учителите си.

Присъстващите сервираха венци и цветя се преклониха пред националния ни воин.

На Бунарджика участваха и доброволци на Български червен кръст. Заради високите температури те раздаваха гратис вода, мереха кръвно и кръвна захар на пловдивчани.

Доброволците на БМЧК-Пловдив участваха в честванията във връзка 186 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски, и сервираха цветни венци в символ на респект от името на Областен съвет на БЧК-Пловдив.



Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР