Пловдивчани опитаха да осмислят по нов начин едно от проблемните

...
Пловдивчани опитаха да осмислят по нов начин едно от проблемните
Коментари Харесай

Игри в Тютюневия град в Пловдив съживиха историята на индустрията

Пловдивчани пробваха да осмислят по нов метод едно от проблематичните места в центъра на града – Зоната на някогашната тютюнева промишленост. Дизайнери на градски игри от разнообразни страни в Европа проектираха игрови сюжети за пространството на по този начин известния Тютюнев град.

Вижте директното включване на Владислав Севов.

Епохални моменти от историята на тюнтюневата промишленост в Пловив бяха претърпени още веднъж от градските играчи. Целта бе по едно и също време да научат повече и да съпреживеят историята като действителни участници в нея. Така да вземем за пример всеки, който съумя да построи фабрика в макетния проект на зоната, бе задължен да направи към нея и парк.
Мария, участник в играта " Да създадем град ": Работата е нужна, нормално нещата се купуват с пари както знаете, само че аз считам, че доста по-щастливи ни вършат нещата, които не можеш да купиш с пари.
А когато благодетелят Димитър Кудоглу издигна своя Дом на националното здраве, най-щастливи бяха жителите, чийто парцел беше покрай постройката.

Много от издигнатите в играта сгради, в реалноста към този момент не съществуват, за други скоро бяха направени опити да бъдат заличени. Как да се осмислят проблематичните градски пространства посредством игрови модел?

Пловдив почерпи опит от други страни. В Матера да вземем за пример една такава градска игра е част от програмата на града за европейска столица на културата и насочва вниманието към историческия квартал Саси, неотдавна заживял нов живот след дълга давност.
Матео Угузони, създател на градски игри: Саси в Матера и Тютюневият град са разнообразни, тъй като Саси е много по-голям квартал и може би по-показателен за това по какъв начин едно място, което е било изоставено, в следствие стана прелъстителен за туристите. А този тютюнев град има по-особено очарованние на атмосферата сред тези индустриални здания, измежду които може да видиш историята.
Историята може да се види, в случай че се съпреживее, било и в игра, увериха се стотици запалянковци, които се включиха в игрите в Тютюневия град в Пловдив.

Утре в 11 часа е началото и на финалното премеждие „ Ингогнито “. Сега се впускаме в търсене на градски призраци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР