Пловдивчани: Докога строители ще къртят скалите на тепетата? Арх. Петър

...
Пловдивчани: Докога строители ще къртят скалите на тепетата? Арх. Петър
Коментари Харесай

Божана Апостолова: Скалите са божи дар - разбихме ги от...

Пловдивчани: Докога строители ще къртят скалите на тепетата? Арх. Петър Петров: Естествените граници на хълмовете се разминават с тези на предпазените зони

Каузата за спасяването на скалите от сиенит на тепетата е от дълго време скъпа на поетесата Божана Апостолова. Преди месец градежът на нов хотел сред улиците „ Данаил Николаев ” и „ Тибет ” разбуни духовете в региона на тепето. Хората питат за какво още веднъж се разрушават скали. Според вложител и кметство всичко е изцяло законно. От години Божана живее на ул. „ Волга ” на Бунарджика и при градежа на къщата <210> на три етажа не са къртени скали.

За госпожа Апостолова пловдивските скали са божи подарък, който похабяваме с лека ръка. „ Господ ни е дал този сиенит като велика мощ на Пловдив и ти да го разбиеш за един парцел! С тях ще събираме туристи, а не със здания - каквито има на всички места по света ”, споделя поетесата. В същото време къртенето на части сиенит на ул. " Тибет ", някои с размери от по половин кубически метър, продължи с огромни и дребни машини. „ Разрушаваме напълно дребна част от скалите, които са в онази част, която е леко по-висока, с цел да можем да създадем пиедестал. Не разрушавам основите на тепето. Това са повърхностни скали ”, изясни притежателят на парцела Георги Дамянов.

В Италия, а и в множеството западноевропейски страни има закони за запазване на недвижимите монументи. „ Едно камъче да бутнеш, и отиваш в пандиза. Затова 7-те хълма на Рим стоят, а ние към този момент сме единствено три тепета ”, споделя тя.

Според геолозите пловдивските тепета съществуват от 70 милиона години. Те са от изстинали магмени скали, които са били надълбоко в земните глъбини. Излезли са на повърхността при т. н. Ларамийска нагъвателна фаза. Парадоксът е, че са претърпели динозаврите и ледените столетия, а са напът да изчезнат при актуалните българи.

„ От лакомия! Това е сиенит ​- на кого Господ ще даде току по този начин сиенит! ”, възмущава се Божана Апостолова. Тя напомня, че се пипа жестоко н​е единствено на Бунарджика. „ Като се качиш на тепето на тогавашния „ Кристал ” - като че ли му са отрязали главата. То е срам! Какъв народ сме, каква нация! На западната страна на Бунарджика кооперациите са стигнали до задника на Альоша ”, споделя пловдивчанката. Според нея непипната до момента е само източната страна. Дотук ни докараха тези алчни души.

ОБЕКТЪТ Е ИЗРЯДЕН

От регион „ Централен ” обясниха, че градежът е безупречен. „ Законен е. Две инспекции сме направили. Хората са показали строително позволение, позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Всичко е отвън обсега на предпазената територия ”, съобщи кметът Георги Стаменов. Преди година при различен сходен проблем господин Стаменов изясни, че има огромна разлика сред това дали строителният обект е в подстъпите на тепето, или е на самото тепе. Дупка в законодателството позволява рушенето на скали за основи, в случай че бъдещата постройка е в подстъпите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР