Пловдив. Волейболистките и треньорският щаб на Марица (Пловдив) посетиха Араповския

...
Пловдив. Волейболистките и треньорският щаб на Марица (Пловдив) посетиха Араповския
Коментари Харесай

Волейболният Марица посети Араповския манастир

Пловдив. Волейболистките и треньорският щаб на Марица (Пловдив) посетиха Араповския манастир „ Св. Неделя “ и сплотиха колектива.

Отборът беше посрещнат от игумена на Араповския манастир и ректор на Пловдивската духовна семинария отец Димитър Костов. Отец Димитър Костов споделя на маричанки предишното на манастира и подари книжки с историята на манастира, а девойките и треньорския щаб възпламениха свещички в църквата.

Историята на Араповският манастир „ Света великомъченица Неделя “ датира от 1856г. През 1859 година е учредено учебното заведение към манастира. За строителството поканен видният юговски занаятчия Стою. За първообраз се е употребявал Горноводенският манастир. Ктиторски надписи показват, че зографисването е със средства събрани от популацията при свещеник на манастира архимандрит Софроний.

Силното Чирпанско земетресение през 1928г. унищожава купола и канбанарията на манастира. През 1930 година Николай Евров възвръща купола на църквата. Аязмото до манастира е изписано, като тук е повторена сцената с покръстването на княз Борис I Михаил. Храмовият празник на манастира е 7 юли деня на Света Неделя.

В южната част на манастирския двор се издига огромна каменна кула, която националната памет свързва с името на Ангел челник – един от най-известните хайдути в този край, който бил и главният донор за построяването на манастира.

Шампионките подариха екипи на отбора на общителните домакини.

От Араповския манастир бяха подготвили и обяд за тима измежду страхотната природа на манастира.

Днес маричанки ще поддържат и женския народен тим във значимия мач против Полша от Европейското състезание. Двубоя е, от 20:30 б.в. в зала Колодрума.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР