Пловдив. Цялостно обновяване на Иконната зала на Градска художествена галерия

...
Пловдив. Цялостно обновяване на Иконната зала на Градска художествена галерия
Коментари Харесай

Пловдив: Изцяло обновена е Иконната зала на Градска художествена галерия

Пловдив. Цялостно възобновяване на Иконната зала на Градска художествена изложба – Пловдив е осъществено през последните три месеца. Това оповестиха за Радио „ Фокус “- Пловдив от галерията. Ценното иконописно благосъстояние на галерийните фондове, допълнено от превъзходните мостри, предоставени от Пловдивската митрополия, се демонстрират в целия си искра и културна значителност след осъществения нов асортимент и проект за експониране, които са дело на проф. Иванка Гергова, лекар на изкуствознанието от Института за проучване на изкуството към Българска академия на науките.
Център на експозицията са най-старите икони в сбирката, които са и с най-високи художествени качества: осем празнични икони от Несебър; иконата Св. Георги на престол от Пловдив (подписана от духовник Пахомий, XVI в.), комплектът царски икони от пловдивската черква „ Св. св. Константин и Елена “ (XVI в.). Редом с тях от двете страни са изложени икони от XVII в. – царски двери от Горни Воден, икони от Ракитово; както и икони от края на този век и от началото на XVIII век от параклиса „ Св. Тодор “ в Горни Воден.
Освен иконната класификация, напълно е освежен и интериорът на залата. Променени са цветът на стените, системата на окачване на експонатите. В предверието е ситуиран богато илюстриран информативен раздел, съдържащ четири съществени тематики: „ Християнският Пловдив “, „ Църковно изкуство в Пловдив и Пловдивско “, „ Икона “ и „ Иконостас “. Автор на оформлението е дизайнерът на галерията Милена Китипова, а реновирането на непрекъснатата експозиция е осъществено със средства от приходите на институцията. На предходен стадий с финансовата поддръжка на Министреството на културата бяха инсталирани ново уместно осветяване и камери за наблюдаване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР