Пловдив. С дълбок поклон и цветя представители на Съюза на

...
Пловдив. С дълбок поклон и цветя представители на Съюза на
Коментари Харесай

В Пловдив почетоха паметта на избитите през комунистическия режим у нас

Пловдив. С бездънен реверанс и цветя представители на Съюза на репресираните от комунистическия гнет в Пловдив уважиха паметта на избитите и безследно изчезналите по времето на комунистическия режим в България пред паметника " Свидетелят “ на площад " Стефан Стамболов “ до постройката на общината, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив .

На днешната дата се навършват 78  години от окупацията на България от руската войска, която смъква законната национална власт.

Бе припомнено, че през 1944 година у нас е бил осъществен държавен прелом в изискванията на окупация от Съюз на съветските социалистически републики и благодарение на алената войска. Само за 40 дни, в  периода сред 08.09.1944 година и 17.10.1944 година са били избити 26 500 души у нас. По същото време се образува и подправеният национален съд, който има за цел да заличи следите от осъществените закононарушения. Много хора са избити без съд и присъда и до през днешния ден не е ясно къде са гробовете им.

Паметникът " Свидетелят “ е подложен през 2005 година пред постройката на общината в град Пловдив. Инициативата е на Съюза на репресираните в България, а планът и направата на монумента са дело на скулптора Георги Иванов – Жорж Трак  и на проектант Емилия Божкова. Паметникът е направен от месинг и камък, като при оформянето му са вмъкнати и елементи от падналата през 2001 година столетна черница, извисявала се пред постройката на общината. Монументът символизира хилядите почтени жертви на комунистическия режим и тяхната духовна извисеност. В каменната основа е вплетен следният надпис: " Отсечени във времето – разлистваме ". Тази фраза е един завет всички потомци на унижаваните и физически унищожавани хиляди почтени българи, които не се помиряват с ролята на България като руски спътник и пазят до последния си мирис българските национални ползи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР