Пловдив. Регионалният етнографски музей в Пловдив отбеляза своя 100-годишен юбилей

...
Пловдив. Регионалният етнографски музей в Пловдив отбеляза своя 100-годишен юбилей
Коментари Харесай

Пловдив: Регионалният етнографски музей отбеляза 100-годишен юбилей с поредица от изложби и събития

Пловдив. Регионалният етнографски музей в Пловдив означи своя 100-годишен празник с поредност от изложения и събития с многочислени посетители от цялата страна. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от управлението на културната институция. Кулминацията на тържествата се е провела през последната вечер, като е почнала с прожекцията на 30-минутен филм, отдаден на историята и задачата на музея. Филмът е сниман от студенти и преподаватели от Нов български университет, част от които са участвали в залата на премиерата.
На тържеството във връзка 100-годишнината на Регионалния етнографски музей са били показани Юбилеен вестник, брой от който са получили всички присъстващи посетители, както и изложбата „ 100 години история “ на културната институция, зародила вследствие на осъществената фантазия на огромния български литератор, фолклорист, етнограф, историк, държавник и откривател на Родопите и Тракия – Стою Шишков. В изложбата се показват персони като шефът Йордан Попгеоргиев, кметът Божидар Здравков и доста други, които са свързали живота си с концепцията за създаване и подсилване на Етнографския музей. Представена е и историята на къщата на Аргир Куюмджиоглу, която тази година навършва 170 години, нейните стопани, строители и реставратори.
Тържеството е траяло с атрактивно фешън ревю на модели на студенти в специалността „ Дизайн и мода “ от Нов български университет, въодушевени от българския фолклор и обичаи. Вечерта е приключила с осъществявания на „ Мистерията на българските гласове “.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР