Пловдив. Президентът Румен Радев се срещна с колектива на Технологически

...
Пловдив. Президентът Румен Радев се срещна с колектива на Технологически
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев се срещна с колектива на Технологически център на Пловдивския университет и с младите учени там

Пловдив. Президентът Румен Радев се срещна с колектива на Технологически център на Пловдивския университет и с младите учени, работещи там, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив . Колективът е формиран от учени, които работят в три факултета на университета. Те на процедура са с богат интернационален опит и са построили лични колективи в разнообразни области. Основната идея на основаването на центъра е да има интегриран екип на международната просвета и обществото в България.

" 10 млн. лв. са вложени в инфраструктурни планове, които доведоха до решение на на практика задания и отвориха очите ни за същинските решения за презентация на научни проучвания ", споделиха учените от центъра при представянето му.
Центърът съдържа и едно ново звено. Без неговата същина не може да се осъществят тези технологии на пазара.

" Това е един благополучен ден за мен, освен тъй като тук видях бъдещото на българската просвета, а тъй като съм надълбоко съпричастен персонално към центъра " сподели президентът Румен Радев по време на срещата. " Още преди година, когато пристигнах за среща и видях изследователската база и лабораторията зададох въпроса има ли упоритости за освен това, а и качества ", добави той.

" Ако се направи продаваем план за един такъм център, той може да получи финансиране извън. Няколко пъти идвах, желаех по-рекламно да звучи и се получи страховит план - като маркетинг и визия за развиване. Заедно пътувахме с моята делегация до Катар. И по този начин и не успяхме да създадем този огромен огромен план – Биотек парк. Но това време не е изгубено. Това няма да остане на вятъра. И през днешния ден виждам, че тези обичаи, които имате тук и надграждането, което направихте тогава и в този момент мога да ви поздравя. Това е голям триумф за България и българската просвета, а най-много и за вас ", сподели президентът.

" С тази формула аз виждам огромен залог за бъдещето. Въпросът е да не вършим единствено просвета и доктрина. Тук се съчетава теорията с практиката и научните проучвания. Ако желаеме България да бъде страна, която създава технология и нови артикули, това няма по какъв начин да стане без създаване на научна конструкция. Докато ние нямаме подобие в научната и просветителната инфраструктури, ние не можем да реализираме подобие и в икономическата сфера ", сподели още Румен Радев и поздрави младите учени за триумфа.

" Тази концепция за огромния център, който да прави освен изследователска активност, само че и да дава краен артикул, който да има изход на пазара с висока добавена стойност – концепцията продължава да е на дневен ред. И с общи старания ще създадем по този начин, че скоро да има този, огромният център, който да има и своята практическа реализация и да имате средства, с цел да се развивате още по-напред ", сподели още Радев.

Той още един път поздрави учените за постигнатото и за всеотдайността им, както и за техния избор, който е значим и за България.
" Имате към този момент база, с която да правите такива проучвания, които вашите сътрудници по блестя правят ", сподели още Румен Радев.

На края той посочи, че не може да има промяна на стопанската система, в случай че няма промяна във висшето обучение.
Думата бе дадена на учените за въпроси.

Цветана ТОНЧЕВА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР