Пловдив отдавна няма проблеми с безработицата. Напротив - в последните

...
Пловдив отдавна няма проблеми с безработицата. Напротив - в последните
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Пловдивчани не са втора ръка, заслужават заплати като в София

Пловдив от дълго време няма проблеми с безработицата. Напротив - в последните години доста хора от прилежащи общини и области идват да живеят и работят в Пловдив.

Според последните данни от статистиката безработица в региона е към 3,5 %, надалеч под междинната за страната. При това без работа са главно хора, които не желаят да се включат в пазара на труда, разяснява Здравко Димитров, претендент на ГЕРБ за кмет, представен от "Марица ".

В доста компании, които работят в индустриалните зони край града, има дефицит на фрагменти. Голямото предизвикателство в идващите години е да привличаме вложения с огромна добавена стойност, които обезпечават високи заплати.

За това обаче би трябвало здрава работа от всички - локалната власт, хората в образованието и бизнеса, с цел да сме наясно от какви фрагменти се нуждаят предприятията.

Това е ролята на политиците и на кмета.

Днес е време за избори и чувам по какъв начин претендентите самоуверено дават обещание обществен град,

безвъзмездни детски ясли, гратис паркиране за младите фамилии и всевъзможни други „ екстри “. Това е популизъм.

Думата политика значи „ ръководство “. Друг е въпросът, че в България я считаме за нещо неприятно. Има разнообразни политики и една от най-важните е обществената. Тя обаче не може да се случи сама по себе си. Откъде ще вземе пари въпросният претендент за кмет, с цел да вдигне приходите и да помогне на всеки обществено слаб. От джоба си ли? Трябва да развиваме стопанска система с добавена стойност и печеливш бизнес, с цел да има обществена политика!

Затова в нашата управническа стратегия са планувани съответни ограничения за повишение на приходите, привличане на вложения, които подсигуряват по-добре платени работни места с фокус върху младежите.

Да, преди време Пловдив се бе трансформирал в града на 500-те лв. заплата. През 2011 годна, когато междинната заплата за страната беше лв. 714 лв., в Пловдив бе 580.

Тази година към този момент сме на пето място с близо 1100 лв. междинна заплата. Възнагражденията в промишлеността и IT бранша порастват с по 10% на година. Миграцията към Пловдив към този момент не е единствено от по-бедните прилежащи общини. Има хора от София и от чужбина, които идват да работят тук.

Моята задача е до края на идващия мандат да настигнем София по приходи, тъй като пловдивчани не са втора употреба хора и заслужават заплати като на столичани. А те ще дойдат от действителната стопанска система.

Задачата на кмета е да е диалогичен, да основава добра среда за развиване на бизнеса, който дава заплатите. Това става с вложения в инфраструктурата и намерено ръководство. Ще работим по този начин, че да не тормозим бизнеса. Ще въведем повече електронни услуги. За задачата е належащо свържем масивите на обособените институции, с цел да не се постанова хората да обикалят с цели чанти с документи от гише на гише.

Ние обаче също имаме своите условия към бизнеса. Искаме той да е зает, да оказва помощ за строителството на детски ясли и детски градини и самичък да построява такива. И най-много, дублирам, да основава такива производства, които дават високи заплати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР