Пловдив. Община Пловдив е готова с интегриран проект, който включва

...
Пловдив. Община Пловдив е готова с интегриран проект, който включва
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Откриваме процедурата по създаването на общинско дружество “Екобус“

Пловдив. Община Пловдив е подготвена с интегриран план, който включва основаване на общинско сдружение за екологичен градски превоз, модернизиране на електронната системата за таксуване на пасажерите и надграждането на системата за ръководство и надзор на трафика. Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров с общински съветници, в която участваха също ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметът по превоз Тодор Чонов и зам.-кметът по екология Анести Тимчев, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от общината.

„ Проектът е заложен в новия План за интегрирано градско развиване и е тясно обвързван с една от най-важните политики на ръководството - възстановяване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на последствията от климатичните промени “, съобщи при разкриване на срещата Здравко Димитров.

Зам.-кметът по превоз Тодор Чонов напомни, че планът за основаването на новото транспортно сдружение беше показан онлайн пред Общинския съвет, медиите и пловдивчани в края на октомври. Той показа и идващите стъпки по основаването на „ Екобус Пловдив “ ЕООД.

„ В момента сме в развой на основаване на ново общинско комерсиално сдружение, което ще получи лиценз да прави услуга по публичен транспорт на пасажери и което ще ръководи и стопанисва новата инфраструктура и активи. Предвидено е също закупуването на нови електрически рейсове, построяването на ново автобусно хранилище и на прилежащата инфраструктура “, изясни Тодор Чонов. Той изясни и идващите стъпки по основаване на новото сдружение. В Общинския съвет е импортирано предложение за решение за осъществяване на оценка на парцел в регион „ Тракия “, който да стане част от капитала на общественото дружество, което е в развой на основаване. Като втора стъпка е провеждането на конкурс за избор на шеф, който да приготви процедурата за приемане на лиценз за оператор за осъществяване на публичен транспорт на пасажери на територията на Република България. Учредяването и регистрирането на „ Екобус Пловдив “ ЕООД в Търговския указател към Агенция по вписванията изисква да бъде определен шеф след извършен конкурс.

„ Новото сдружение ще може да кандидатства с планове за европейско финансиране, което ще ни разреши да разполагаме със лични рейсове – 20 на брой, които да оперират по две линии, обслужващи пътникопоток най-вече от възпитаници. Общият пробег на двете нови линии е изчислен индикативно на 1,17 млн. км годишно “, изясни зам.-кметът Тодор Чонов. Той добави, че няма да се засягат настоящите контракти за социална услуга с останалите частни оператори.

По думите му, с изключение на достъп до европейско финансиране и опция за използване на ограничения за декарбонизация на публичния превоз, спомагателните преимущества от основаване на общински транспортен оператор включват:

· повишение на конкуренцията сред операторите;

· обезпечаване на надеждност и резистентност на услугата;

· опция за съпоставимост на качеството на услугата, съпоставяне на разноските сред операторите и обезпечаване на прозрачност;
Инвестиционните разноски, свързани с активността на новосъздадения общински оператор, възлизат на 21,6 млн. лева без Данък добавена стойност и включват разноски за закупуване на 20 бр. електрически рейса (12-метрови), зарядни станции и създаване на хранилище. Предвижда се разноските да се финансират със средства от Европейските фондове (ПРР и ОПОС) и други източници.

На по-късен стадий, за образуване на капитала на „ ЕКОБУС ПЛОВДИВ “ ЕООД и обезпечаване развиването на предмета на активност, е належащо да бъде осъществена апортна вноска, представляваща аграрен парцел - частна общинска благосъстоятелност. В тази връзка е и настоящето предложение за осъществяване на оценка. По този метод ще се отговори на условието за финансова непоклатимост и благонадеждност на сдружението.

„ Това са едни предварителни стъпки, свързани директно с възникването на общественото дружество „ ЕКОБУС ПЛОВДИВ “ ЕООД, с което община Пловдив ще отговори на доста от провокациите, с които се характеризира нашето съвремие. Създаването на две нови линии ще усъвършенства напредването на жителите по два от най - натоварените направления на града, употребявани и от огромен брой учащи се. Въвеждането в употреба на транспортни средства с нулеви нездравословни излъчвания е принос към възстановяване на виталната среда и ще има директно влияние върху публичното здраве “, заключи Тодор Чонов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР