Пловдив може да се се сдобие с градска железница с

...
Пловдив може да се се сдобие с градска железница с
Коментари Харесай

Само в Марица: Пари от Европа за градска железница в Пловд...

Пловдив може да се се снабди с градска железница с пари от Европа. Проектът е заложен в Плана за възобновяване и резистентност, за който България чака утвърждение от Брюксел. Новината заяви пред „ Марица “ в коридорите на Народното събрание вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„ Очаква се в границите на тази година да може да се проектира железницата и от 2023 година да стартира нейното създаване, живот и здраве. Точните планове са при транспортния министър Николай Събев, само че това е заложено като предпочитан план. За Пловдив това е нещо доста значимо, което би трябвало да се случи “, показа Василев.

Железницата е измежду целите и за градската администрация на Пловдив като значима стъпка за облекчение на трафика и по-малко замърсяване на въздуха. Проблемът с финансирането обаче блокираше плана. Концепцията за градската железница

е да свързва всички региони на Пловдив, както и единайсетте села към него.

Тя ще бъде заложена в изменението на общия организационен проект на града, направен от компанията " Булплан ", който към момента не е стигнал до гласоподаване от локалния парламент.

Наскоро, при съгласуването на Общ устройствен план с държавните ведомства, стана ясно, че и от НКЖИ упорстват пред Община Пловдив за възлагане на прединвестиционни изследвания за S-ban (както в Германия назовават този вид влакове). Според създателите на План-схемата на комуникационно-транспортната система към Общ устройствен план инфраструктурата за градската железница в главната си част е налице.

За S-ban мрежата могат да се употребяват съществуващите жп трасета, заради което се чака цената за строителството й да не е висока. Водени са диалози с специалисти от НКЖИ, които са подготвени да обезпечат коридори, като освободят част от жп линията от товарния превоз, с цел да може тя да се употребява от бъдещата железница. Железопътната компания разполага и с съвременни мотриси, които може да даде, защото сега не ги употребява.

Ако концепцията за градска железница се одобри, може да бъде осъществена в напълно къси периоди, уверени са инженерите.

" В съответния случай в действителност става дума за градска железница, а не за трамвай, за мотриси, които да се движат по улиците на града. Малки влакчета, които употребяват съществуващите жп трасета, само че биха обезпечили връзка с летище Пловдив, с индустриалните зони, с околните обитаеми места, които по този начин или другояче се обслужват по линиите Асеновград, София, Бургас, Панагюрище, Карлово и Стара Загора. По тези лъчи могат да се създадат и да се употребява съществуващото жп трасе в града ", разяснява плана основният проектант на Пловдив Димитър Ахрянов.

В разбора на проектантите е заложено, че би трябвало да се изградят няколко нови коловоза, които да се употребяват, с цел да не се дублират с останалия жп трафик. Нови коловози ще се изградят сред Централна гара и Филипово, Филипово - Скутаре, Тракия - Скутаре, както и директна жп връзка сред гара Тракия и гара Филипово.

Предвижда се градската железница да се движи със междинна скорост 25 км/ч, като към нея има и специфични автобусни линии, които да обслужват спирките. Освен това системата би трябвало да включва и места за прехвърляне, за паркинги и гаражи, свързани със системата Park&Ride (паркирай и пътувай).

Реализацията на плана може да се случи благодарение на взаимно сдружение сред общината и НКЖИ, които да изработят работен план.



Пламен Райчев, зам.-кмет на Пловдив:

S-банът ще отпуши трафика на бул. " Копривщица "

Много добра за Пловдив е новината за градската железница, която министърът на финансите Асен Василев е съобщил на " Марица ". Радвам се, че държавното управление поддържа целите за развиването на града, сложени като цел от локалната власт в Пловдив.

Проектът за S-бан е заложен в Плана за интегрирано развиване на община Пловдив (ПИРО) за интервала 2021-2027 година В този документ сме се постарали да представим преимуществата и капацитета за развиване с ясно дефинирана визия и цели с главната ни цел - по-висок витален стандарт на хората в общината и стабилно развиване на територия.

При осъществяването на поставените задания е от извънредно значимо значение да има синхрон сред локалната и централната власт. При подготовката на ПИРО включихме градската железница като един от предпочитаните инфраструктурни планове, който ще се осъществя в интеграция с НИЖИ.

С построяването на S-бана решаваме няколко казуса в развиването на превоз и връзките в Пловдив. Освен че хората, изключително от другите обитаеми места ще имат още един различен и комфортен превоз, разтоварваме трафика по бул. „ Копривщица”, както и пресичащите жп линията пътни артерии – Пешерско шосе, бул. „ Шести септември”, „ Свобода”. Проектът планува покачване на стоманения път над пътното равнище. По този метод незабавно отпадат другите, по-трудни за осъществяване и доста по-скъпи хрумвания, в това число за създаване на автомобилни подлези под жп линията.

Надявам се, че целите ни, заложени в ПИРО, ще бъдат утвърдени в Брюксел.



Василев с добра вест и за Димитровград

Министър Асен Василев заяви добра вест и за Димитровград. „ Тамошното ВиК влезе към този момент в асоциацията, тъй че особено за ВиК сдружението в Хасково и Димитровград ще се отключат евросредства, с цел да може да се направи замяна на тръбите, усъвършенствания на пречиствателните станции. Пак доколкото имам информация, доста интензивно работи районното министерство с управлението на ВиК, тъй че да бъдат финансово обезпечени тези проекти “.
Свързани вести Кметът Здравко Димитров: Градската железница в Пловдив е приоритет СНИМКИ НКЖИ и инженери натискат за градска железница
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР