Пловдив може да се опита да последва примера на столицата

...
Пловдив може да се опита да последва примера на столицата
Коментари Харесай

След София: И Пловдив се готви да забрани трошките в центъра на града

Пловдив може да се опита да последва образеца на столицата и да забрани старите коли в центъра най-рано след Нова година, заяви „ Марица ”.

В момента Общината има методика за установяване на чисти зелени зони, която беше призната с решение на локалния парламент още преди една година. Тя обаче си остава на хартия и не се ползва, тъй като няма разпоредба, с която да се вкарат ограничавания за трошките, каквато работи в София. „ Темата е доста значима и по нея ще се работи след 1 януари, с цел да не се позволяват неточности и да се вземат поради всички аспекти на казуса. Затова ще обсъждаме ограниченията дружно с сътрудниците, в това число със зам.-кмета по превоза и Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза ”, казазам.-кметът по екологията и опазването на здравето Иван Стоянов.

Пловдивската власт не желае да подхваща прибързани дейности, с цел да не се стига до проблемите, пред които се е озовала Столичната община. Според Иван Стоянов условието за екологичност би трябвало да се вкара освен за персонални коли, само че и за целия градски превоз, а също по този начин и за обслужващите коли на другите ведомства. Това касае и техниката на общинските предприятия, измежду които са „ Чистота ” и „ Градини и паркове ”.

„ Едновременно би трябвало да търсим механизми за стимулиране на закупуване на електрически автомобили и да развиваме личен електротранспорт и мрежа от велоалеи, с цел да могат хората да имат опция, за промяна на отопление с твърдо гориво с екологично чисти уреди. Крайната цел е целият град да е с ниски излъчвания ”, добави Иван Стоянов.

Методиката, създадена въз основата на в детайли проучване, беше готова от екипа на софийска компания „ Соколовски С Енвиронмент ” ЕООД с началник проф. доктор инж. Николай Козарев по контракт за социална поръчка с Община Пловдив. Докладът е формиран в сходство с европейските наставления за понижаване на замърсяването на въздуха и Плана за деяние на Община Пловдив за интервала от 2018 до 2023 година и съдържа 150 страници. Една от рекомендациите е „ чистият ” регион да обгръща улиците, включени в синята и зелената зона, а възбраната за достъп на старите коли замърсители да работи от 15 октомври до 15 март, т.е. по времето на отоплителния сезон. Както се сочи във всички досегашни проучвания, в зимните месеци във въздуха в Пловдив се установяват най-вече дни с превишаване на нездравословните излъчвания и най-много на ФПЧ10.

Екипът предлага три разновидността за въвеждане на ограничавания за " мръсните " коли в централната градска част на Пловдив - карето сред бул. „ Шести септември ”, „ Източен ”, „ Христо Ботев ” и „ Васил Априлов ”. Според вид №1 в зоната с ниски излъчвания ще се вкара възбрана за бензинови коли с евро 0 и част от колите с евро 1, а също по този начин дизелови с евро 1 и 2 и част от евро 3. Вариант №2 планува възбрана за бензинови коли с евро 0, 1 и 2 и за дизелови, в това число с евро 3. Вариант №3 прибавя възбрана за прекосяване и по булевардите, които обрисуват карето. Зоните ще се дефинират след изменение на Наредбата за

организация на придвижването, която наложително се оповестява на жителите за публично разискване, и едвам по-късно ще се гласоподава в Общинския съвет.

В методиката категорично се отбелязва, че неочаквани и обилни рестрикции не е добър метод в ръководството. Една от тях е въвеждането на тройно по-високи цени за синята зона, което за Пловдив значи 6 лв. на час, само че единствено за коли с невисок екологичен клас. Според данните от проучвания в атмосферния въздух са открити такива нездравословни субстанции като серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици ФПЧ10, олово, бензен, въглероден оксид и

озон. Автомобилният трафик и битовото отопление с твърдо гориво са в основата да дишаме токсини. Наднормените концентрации са установени при наличието на фини прахови частици, които идват най-вече от битовото горене, и азотен диоксид - от автомобилния превоз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР